Voor de eerste keer sinds Donald Trump president van de Verenigde Staten is geworden, heeft Noord-Korea een raket gelanceerd. Het wapen wordt de Pukguksong-2 genoemd, een onderdeel van het arsenaal waar nog niet veel over bekend was. De raket zou echter een kernkop kunnen dragen en legt ook een grotere afstand af, waardoor buurlanden zich andermaal bedreigd voelen. Dit is waarom we deze nieuwe raket serieus moeten nemen.
Het was de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf die het bevel gaf om de Pukguksong-2 te lanceren. Kort daarop hebben de staatsmedia gemeld dat de test een succes was. De test werd uiteraard wereldwijd veroordeeld. Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben vandaag om een spoedberaad van de VN Veiligheidsraad gevraagd.
Nieuwe raket
Voor de raket zou een vastebrandstofmotor gebruikt zijn, waardoor het projectiel meer kracht had en verder kon vliegen. Zo’n motor wordt bijvoorbeeld ook toegepast in de ruimtevaart. Voorts zouden ze een ‘cold eject’-systeem ingezet hebben. Daarbij wordt de raket met gecomprimeerd gas gelanceerd, een toepassing die duikboten gebruiken om raketten af te vuren. Het projectiel werd dus door het gas van de grond getild, waardoor de eigenlijke lancering in de lucht gebeurde.
De raket zou ongeveer 500 kilometer hebben afgelegd om vervolgens in de Japanse Zee te landen. De meest raketten van dit type hebben het potentieel om zo’n 3.000 tot 5.500 kilometer af te leggen. En wat nog meer zorgen baart is het feit dat ze op deze raket een kernkop kunnen vastschroeven. Vooral Japan en Zuid-Korea liggen op een afstand die Noord-Korea al zou kunnen bereiken met een raket. De Japanse premier Shinzo Abe was net op bezoek bij president Trump toen het nieuws bekend raakte.
“Dit kunnen we absoluut niet tolereren. Noord-Korea moet volledig gehoorzamen aan de resoluties van de VN Veiligheidsraad”, zei Abe in Florida. Het land mag immers totaal geen rakettesten meer uitvoeren als onderdeel van een beperking om de ontwikkeling van kernwapens tegen te gaan. Ook Trump reageerde heel kort op het nieuws: “Ik wil enkel dat iedereen begrijpt dat de Verenigde Staten achter Japan staan, hun geweldige bondgenoot, 100%.” Dat Abe en Trump net bij elkaar waren op het moment van de lancering ziet Japan als een extra provocatie van Noord-Korea.
Potentieel gevaar voor VS
Gezien de afstand die raket aflegde wordt uitgesloten dat Noord-Korea een intercontinentale raket heeft getest. Dat zou echt gevaarlijk worden, aangezien die raketten voor een klein stuk door de ruimte reizen en doelwitten op grote afstanden kunnen raken. Dan zouden zelfs de Verenigde Staten een potentieel doelwit voor een nucleaire bom kunnen worden. Zowel de VS als Zuid-Korea zijn bang dat Noord-Korea op het punt staat om zo’n langeafstandsraket te testen. Nochtans heeft Trump in januari nog getweet dat zoiets nooit zou gebeuren. Later dit jaar zouden de Verenigde Staten een antiraketsysteem in Zuid-Korea bouwen.
Toch mag ook deze test niet onderschat worden. “Deze middellangeafstandsraket is zeker gevaarlijk”, legt ex-luitenant Mark Hertling uit aan CNN. “Ze kan een grotere afstand afleggen dan de raketten die voordien getest werden.” Hij voegt eraan toe dat alle Aziatische bondgenoten van de VS hierover bezorgd moeten zijn.
Al weet niemand momenteel eigenlijk hoe ver Noord-Korea staat en hoe groot de dreiging echt is. Zelfs als ze ooit langeafstandsraketten hebben, betekent dit nog niet meteen dat ze kernwapens kunnen afvuren. Als dat ooit gebeurt, dan zou Noord-Korea voor de hele wereld een gevaarlijke kernmacht worden. “Kernwapens kunnen combineren met ballistische raketten is in de handen van een wispelturige leider zoals Kim Jong-un een recept voor een ramp”, zei de Amerikaanse admiraal Harry Harris onlangs. Zo ver is het nog niet, maar na elke test bereidt iedereen zich voor op het ergste.