Noord-Korea trekt naar stembus, maar de uitslag ligt al op voorhand vast

In Noord-Korea worden er vandaag parlementsverkiezingen gehouden. Dat gebeurt voor de tweede keer sinds Kim Jong-un aan de macht is. Maar in feite heeft de bevolking helemaal geen keuze.

Alle Noord-Koreanen ouder dan 17 jaar moeten vandaag stemmen voor de Opperste Volksvergadering. Anders dan bij verkiezingen hier is er maar één kandidaat om op te stemmen. Die gaat dan ook altijd met zo goed als 100 procent van de stemmen lopen. Noord-Korea, officieel de Democratische Volksrepubliek Korea, wordt al sinds 1948 dictatoriaal bestuurd door de familie Kim. Er wordt uiteraard verwacht dat de Koreaanse Arbeiderspartij van Kim Jong-un opnieuw met alle stemmen gaat lopen.

(Noord-Koreanen doen gewoon verder: blijven langeafstandsraketten voor atoombommen bouwen.)

EPA

Papier met één naam

De autoriteiten verwachten van de burgers dat ze te vroeg komen opdagen voor de stemming als een teken van loyaliteit. Er zullen dus immens lange rijen zijn. Eens je aan de beurt bent, krijg je een papier met maar één naam op. Je kan niks invullen. Er is zelfs niks om aan te vinken. Het enige dat de burgers moeten doen, is het papier in een doos in het openbaar gooien.

Er bestaat ook de mogelijkheid om je stem uit te brengen in een stemmingshokje, maar dan ben je meteen verdacht. Dat meldt de BBC. In theorie heb je het recht om de naam van de kandidaat te doorstrepen, maar wie dat doet, krijgt de geheime politie op zijn dak of wordt gek verklaard.

Gevlucht naar buitenland?

Maar dan is de miserie nog niet gedaan. Eens je het stemmingshokje verlaten hebt, wordt er verwacht dat je je bij de jubelende menigte voegt om uit te drukken hoe blij je wel niet bent dat je mag stemmen voor het ‘wijze leiderschap’ van het land.

De Noord-Koreaanse staatsmedia covert de verkiezingen als één groot feest. Doordat de stemming verplicht is, kunnen de autoriteiten ook nagaan of er mensen gevlucht zijn naar het buitenland, meestal naar het buurland China.

Marionetteninstelling

De Opperste Volksvergadering, het ‘parlement’ van Noord-Korea, heeft in feite weinig tot geen macht. Toch is het het enige wetgevende orgaan van het land. In de praktijk worden de wetten uitgevaardigd door de Communistische Partij. De goedkeuring van de Opperste Volksvergadering is niet meer dan een formaliteit.

De leden van de Opperste Volksvergadering komen zelfs bijna nooit bijeen. Tijdens de eerste vergadering wordt een veel kleinere groep mensen aangeduid, die dan de wetten van de partij moeten goedkeuren. De oorspronkelijke samenstelling komt enkel bij speciale gelegenheden bijeen.

In theorie heeft de Opperste Volksvergadering nochtans de bevoegdheid om met een twee derde meerderheid de grondwet te veranderen. Met een gewone meerderheid zouden ze in theorie zelfs Kim Jong-un van de troon kunnen stoten.

Andere partijen?

Het is verbazend, maar er zijn in Noord-Korea nog andere partijen dan de Communistische Partij, die in de Opperste Volksvergadering zetelen. De Communistische Partij, officieel de Koreaanse Arbeiderspartij, is veruit de grootste.

Daarnaast heb je nog de Chondoistische Chongu-partij. De partij werd op 8 februari 1946 opgericht als boerenpartij. De partij streeft er officieel naar een zelfvoorzienende economie en een maatschappijopbouw volgens de staatsideologie, de Juche.

Dan is er de Sociaaldemocratische Partij. Anders dan de partijnaam doet vermoeden gaat het niet om sociaaldemocratische partij in gewone zin. De partij richt zich van officieel op de stedelijke middenklasse, zelfstandige boeren, handwerkers, handelaars en christenen. In de jaren 80 waren er contacten met gelijkaardige partijen in toenmalige Oostbloklanden.

Qua beleid bestaat er echter amper nog verschil tussen deze partijen.

EPA

Nieuwe rakettest?

Het westen vermoedt dat Noord-Korea een nieuwe test aan het voorbereiden is met een ruimteraket of een nieuwe intercontinentale raket. De Amerikaanse radiozender NPR heeft satellietbeelden gepubliceerd van een fabriek ten noorden van Pyongyang. Daar werden eerder al intercontinentale raketten en raketten voor satellietlanceringen gefabriceerd.

Op de beelden zijn grote voertuigen, kranen en treinen bij het complex te zien. In het verleden kondigden zo’n activiteiten een nieuwe raketlancering aan. Veel opiniemakers denken dat het deze keer om een satellietlancering zal gaan.

Het nieuws over de mogelijke test van Noord-Korea volgt kort op de top van de Amerikaanse president Trump en Kim in de Viëtnamese hoofdstad Hanoi. Die top werd vroegtijdig stilgelegd omdat Kim en Trump niet tot een akkoord konden komen over de kwijtschelding van de sancties van Noord-Korea.

Tijdens de vorige meeting was afgesproken dat Noord-Korea z’n atoomprogramma zou staken. Dit is echter niet gebeurd. De harde woorden tussen Kim en Trump mogen dan wel verdwenen zijn, in essentie hebben de onderhandelingen tussen de twee nog niet veel opgeleverd.

De satellietbeelden:

Meer
door Redactie
Lees meer...