Noord-Korea waarschuwt Trump voor “totale oorlog”. En het land zou al 60 atoombommen hebben

Noord-Korea waarschuwt Trump voor “totale oorlog”. En het land zou al 60 atoombommen hebben

Pyongyang waarschuwde vandaag voor een totale oorlog mochten de Verenigde Staten besluiten tot een preventieve aanval op het land. Kim Jong-un reageert daarmee op Donald Trump, die vanop één van zijn golfresorts had laten weten dat “als Noord-Korea doorgaat met het bedreigen van de VS, het zal te maken krijgen met vuur en woede die de wereld niet eerder heeft gezien”. Noord-Korea zou trouwens twee keer meer kernwapens hebben dan Westerse inlichtingendiensten tot nu vermoedden. En ook met z’n raketprogramma zou het al verder staan dan we dachten.

De VN-Veiligheidsraad werd het afgelopen weekend unaniem eens over nieuwe sancties tegen Noord-Korea omdat het land doorgaat met de rakettesten. De sancties moeten Pyongyangs export hard raken. Door de sancties zouden de inkomsten door export met een derde worden teruggedrongen.

Gisteren werd dan bekend dat Noord-Korea een kernkop heeft ontwikkeld die op zijn langeafstandsraketten past. Het nieuws over de kernkop komt van het Japanse leger en staat volgens Amerikaanse media ook in geheime rapporten van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Het was tot nu toe onduidelijk of de raketten die Noord-Korea geregeld bij wijze van test lanceert, kernkoppen kunnen vervoeren. Als het land die kernkoppen inderdaad heeft, heeft Noord-Korea opnieuw een belangrijke stap gezet om een serieuze kernwapenmogendheid te worden.

Al 60 atoomwapens

Noord-Korea zou ook al zestig kernwapens hebben, dubbel zoveel als tot nu toe werd aangenomen.

“Als Noord-Korea doorgaat met het bedreigen van de VS, zal het te maken krijgen met vuur en woede die de wereld niet eerder heeft gezien”, liet Trump weten als reactie op dat nieuws.

Pyongyang waarschuwde daarop voor “een totale oorlog” mochten de Verenigde Staten besluiten tot een preventieve aanval op het land.

Ook het Amerikaanse vasteland zal in dat geval worden getroffen, werd gezegd in een verklaring in de staatsmedia. In die verklaring werd verder verteld dat Pyongyang overweegt een aanval uit te voeren op Guam, een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan met 162.000 inwoners en een belangrijke militaire basis.

Een legerwoordvoerder meldde via het staatspersbureau KCNA dat het aanvalsplan klaar ligt en dat het direct kan worden uitgevoerd zodra de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un daartoe besluit.

“Het plan bevat aanvallen op het gebied rondom Guam met gebruik van de middellangeafstandsraket Hwasong-12”, stelt de woordvoerder.

Noord-Korea liet gisteren ook weten niet te stoppen met het testen van langeafstandsraketten en daarbij geen last te hebben van de internationale sancties. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau meldt dat het land hoe dan ook doorgaat met zijn atoomprogramma.

Gesponsorde artikelen