“In Noord-Korea wonen de armen in penthouses in plaats van de rijken”

Wie droomt er niet van om in een penthouse te wonen en te genieten van panoramische uitzichten? Weinigen hebben dat privilege, maar deze droom geldt niet voor de Noord-Koreanen, die eigenlijk liever niet op de top van gebouwen wonen. Zij hebben daar verschillende, begrijpelijke, redenen voor.

Noord-Korea heeft net de bouw van een wolkenkrabber van 80 verdiepingen afgerond in zijn hoofdstad, Pyongyang. Dit is slechts een van de vele projecten die de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, heeft ondernomen om het aantal hoogbouwflats uit te breiden, als een manier om de kwaliteit van de Noord-Koreaanse knowhow te demonstreren. Deze gebouwen, met hun dromerige buitenkant, zijn echter niet populair bij de welgestelde plaatselijke bevolking, althans niet de woningen op de bovenste verdiepingen.

De reden hiervoor is eenvoudig: zij vrezen dat de elektriciteits- en watervoorziening ontoereikend is, wat tot liftstoringen leidt. De meest liften werken naar verluidt slechts gedurende bepaalde uren van de dag. Noord-Koreaanse overlopers hebben ook hun bezorgdheid geuit over de kwaliteit van de bouwwerken.

“In Noord-Korea wonen arme mensen eerder in penthouses dan rijke mensen, omdat de liften vaak niet goed werken en ze geen water kunnen oppompen vanwege de lage druk”, zei Jung Si-woo, een overloper die naar Zuid-Korea is gevlucht, tegen persagentschap Reuters.  

De recente ingebruikneming van een groep eliteflats met een beperkt aantal verdiepingen bevestigt in zekere zin de opmerkingen van de overloper.

Een demonstratie: niets meer en niets minder

Voor Jung is het pas voltooide gebouw van 80 verdiepingen slechts een manier voor Kim Jong-un om de deskundigheid van het land tentoon te stellen. “Dit dient om te laten zien hoezeer hun bouwvaardigheden zijn verbeterd, in plaats van rekening te houden met de voorkeuren van de bewoners”, zegt hij.

Noord-Koreaanse staatsmedia prezen de snelheid waarmee het gebouw werd gebouwd. Zij wezen er ook op dat de eerste 10.000 nieuwe flats in Pyongyang waren voltooid met een streefgetal van 50.000 stuks indachtig, schrijft Reuters. 

De Noord-Koreaanse leider zou zich ertoe verbonden hebben om de kwaliteit van de bouw te verbeteren en tegelijkertijd het aantal nieuwe flats te verhogen. En hoewel de elektriciteitsvoorziening onder Kim aanzienlijk is verbeterd, zoals Reuters opmerkt, kampt het land nog steeds met materiaaltekorten en is de infrastructuur vaak nog gebrekkig.

De Noord-Koreaanse staat heeft ook nog steeds een monopolie op de verdeling van vastgoed. Het kopen en verkopen van onroerend goed door particulieren is technisch gezien illegaal. Volgens deskundigen ziet de werkelijkheid er echter anders uit. Degenen die hebben geprofiteerd van de uitbreiding van de particuliere markten onder Kim Jong-un, zouden onroerend goed vrij kunnen kiezen en kopen.

(jvdh/ns)

Meer
Lees meer...