Noorse trein heeft in poolgebied al duizenden rendieren doodgereden

Noorse trein heeft in poolgebied al duizenden rendieren doodgereden

Slecht nieuws uit de streek van de kerstman, want daar zijn deze week al meer dan honderd rendieren op een spoorlijn gesneuveld. De dieren zijn zich voor de winter aan het verplaatsen en kruisen daarbij de trein die tussen Trondheim en Bodo rijdt. Sinds 2013 zijn al 3.372 dieren doodgereden, vooral rendieren, schapen en elanden.

Wie al eens in Lapland geweest is, weet dat rendieren soms overal kunnen opduiken. In het midden van de weg blijven ze bovendien hardnekkig staan en moeten chauffeurs geduld hebben. De verkeersborden die overstekend wild aanduiden, moet je ginder dus goed in het oog houden. Helaas komen op die manier ook veel dieren om het leven. Maar meer nog dan auto’s blijkt een spoorweg de grote vijand van de rendieren te zijn. Deze week alleen al hebben vrachttreinen op een spoorlijn die recht door het pad van de dieren loopt 106 rendieren gedood.

Nieuw is het probleem niet, maar nog nooit zijn de cijfers zo hard geweest. De laatste vijf jaar zijn toch al duizenden dieren onder de trein terechtgekomen. Het beeld dat medewerkers te zien krijgen als ze de boel moeten gaan opkuisen, is dan ook verschrikkelijk. “Het eerste wat we zien zijn afgerukte koppen en ledematen”, zegt Jonas Paulsen van de Noorse spoorwegen aan een lokale zender.

Snelheidsbeperking

Nochtans proberen de Noren wel iets te doen aan het slachtveld. Eerst werd de snelheid van treinen over een traject van twee kilometer verminderd. En nu is de snelheidsbeperking al over een afstand van 32 kilometer ingesteld. Maar volgens Paulsen maken de dieren weinig kans wanneer ze geraakt worden door een trein. Vandaag zijn bijvoorbeeld weer 17 rendieren gesneuveld, omdat de treinbestuurders te laat geïnformeerd waren over de aanwezigheid van de dieren op de spoorweg.

De hele spoorlijn is 729 kilometer lang, en in het noorden van Noorwegen lopen bijna overal rendieren rond. De dieren zijn voor veel Noren heel belangrijk, niet in het minst voor herders van kuddes. Vier herders zijn de voorbije dagen zwaar getroffen door de aanrijdingen. “Rendieren zijn alles voor ons, en ze zijn de basis van ons bestaan”, zegt Torstein Appfjell aan AP. “Zo’n groot verlies lijden is catastrofaal voor onze kudde.” De minder fraaie kant van de Polar Express …

Gesponsorde artikelen