Noorwegen onderzoekt dood van vermoedelijke Russische spionagewalvis Hvaldimir

In Noorse wateren is een belugawalvis of witte dolfijn, verdacht van Russische spionage, dood aangetroffen. De walvis, bekend als Hvaldimir, wekte eerder al verdenkingen op vanwege zijn opvallende gedrag en het dragen van een harnas met een camerahouder.

Hvaldimir, de belugawalvis die in de afgelopen jaren bekendheid verwierf, is dood gevonden in Noorse wateren. De monitoringorganisatie Marine Mind, die de walvis al geruime tijd in de gaten hield, bevestigde zijn overlijden. Hvaldimir werd voor het eerst opgemerkt vanwege zijn harnas met een camerahouder, wat onmiddellijk speculaties opwekte over Russische betrokkenheid.

De walvis, vernoemd naar de Russische president Vladimir Poetin, vertoonde opvallend gedrag dat leek te wijzen op een verleden in gevangenschap. Hij reageerde op handsignalen en toonde een opmerkelijke nieuwsgierigheid, wat ongebruikelijk is voor wilde belugawalvissen.

Onderzoek naar de doodsoorzaak

Ondanks het feit dat Hvaldimir aanvankelijk in goede gezondheid verkeerde, blijft de oorzaak van zijn dood vooralsnog een raadsel. Er zijn geen zichtbare uitwendige verwondingen gevonden op zijn lichaam, wat verdere vragen oproept over wat er precies is gebeurd.

Sebastian Strand, een marien bioloog verbonden aan Marine Mind, uitte zijn schok en verdriet over het verlies van Hvaldimir. “Het is hartverscheurend om te zien hoe een dier dat zoveel mensen heeft gefascineerd, nu op zo’n manier om het leven komt”, verklaarde hij aan Reuters. De organisatie heeft aangekondigd dat ze een grondig onderzoek zullen uitvoeren om meer duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden rond de dood van de walvis.

Verdachte achtergrond

De geschiedenis van Hvaldimir blijft een bron van speculatie en mysterie. Toen hij voor het eerst werd ontdekt, droeg hij een harnas dat leek te zijn ontworpen voor het bevestigen van een camera. Dit leidde tot verdenkingen dat hij door de Russische marine zou zijn getraind als spionagewalvis. Rusland heeft deze beschuldigingen echter altijd ontkend.

Meer
Lees meer...