Wetenschappers waarschuwen al sinds jaar en dag over de gevaren van vervuiling door plastic. Nu zien we een van de lelijke gevolgen ervan zelfs op een van de meest afgelegen plaatsen op de planeet. In de eieren van vogels in het hoge noorden bij Canada zijn chemische additieven en smeerlapperij gevonden. Volgens sommigen ligt het probleem bij onze wegwerpcultuur.
Het zijn de Noordse stormvogels die getroffen zijn, meer bepaald nabij het Prins Leopoldeiland in de Noordelijke IJszee nabij Canada. De vogels testten positief op hormoon-ontregelende ftalaten. Dat is een chemische stof die in plastic verwerkt wordt om het geheel flexibel te maken. Het is de eerste keer dat die additieven gevonden zijn in eieren van vogels in het hoge noorden.
De dieren hebben wellicht plastic puin gegeten terwijl ze op zoek waren naar vis, inktvis of garnalen in het water, meer bepaald in de Lancaster Sound-zeestraat. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Noordse stormvogels zoeken hun voedsel vooral in de zee. Ze keren enkel terug naar hun nesten om te kweken.
(In Siberië valt nu pikzwarte, supergiftige sneeuw door het delven van steenkool.)
Via maag
Verder hebben de vogels een olieachtige vloeistof in hun magen. Die kunnen ze projectielkotsen naar vijanden die hun nesten bedreigen. De wetenschappers menen dat de kwaadaardige ftalaten in die vloeistof terechtgekomen zijn. Van daaruit heeft de stof zich een weg gebaand naar de bloedstroom en de eieren van de vogels.
Jennifer Provencher van de Canadian Wildlife Service wijst erop dat het zorgelijk is dat deze stoffen aangetroffen zijn in vogeleieren op zo’n afgelegen locatie. Doorgaans treffen Noordse stormvogels immers veel minder plastic aan dan vogels met een meer zuidelijke habitat.
(Lees hier waarom onze oceanen er binnenkort groener en blauwer uit gaan zien.)
Schade vanaf geboorte
Provencher stelt dat de vogels, die uit het ei zullen komen, vanaf het begin van hun ontwikkeling die schadelijke stoffen in zich zullen hebben. Ftalaten veroorzaken bij vogels een verstoord hormoonstelsel, aangeboren afwijkingen, vruchtbaarheidsproblemen en een hele reeks ziekten die het metabolisme aantasten. Het is trouwens al even verboden om de stof te verwerken in speelgoed voor kinderen.
Daarnaast wijst Provencher erop dat Noordse stormvogels doorgaans minstens veertig jaar oud worden en dat ze er daarom nog niet in geslaagd zijn om zich aan te passen aan de veranderingen in hun omgeving.
De wetenschappers willen nu nagaan of ook bij de eieren van andere vogels in de regio ftalaten aangetroffen worden.
(Gaan we voor 2023 al over de anderhalve graad opwarming die klimaatakkoord Parijs moest vermijden?)
“Probleem is wegwerpcultuur”
Ook Alex Bond van het Natural History Museum in Londen is bezorgd: “Dit is opnieuw een voorbeeld van de verregaande gevolgen die plastic kan hebben op de natuur. De dieren zullen er niet meteen aan sterven, maar dit is zeker niet positief. Dit vormt een bedreiging voor de vogels.”
Volgens Lyndsey Dodds van WWF ligt het probleem bij “onze wegwerpcultuur”: “Die bestookt de dieren, de natuur en de oceanen met plastic. 90 procent van de zeevogels hebben onderdelen van plastic in hun magen. En we horen nu dat zelfs hun eieren niet meer gespaard blijven van de plastic plaag. We moeten dringend actie ondernemen en plastic uit de natuur bannen tegen 2030.”
(Er valt nu voor het eerst sneeuw op Maui in Hawaï.)