Nuchter weekend overwegen? Nieuwe studie stelt dat zelfs één glas schadelijk kan zijn

Uit een nieuwe grootschalig studie naar de gevolgen van alcoholconsumptie blijkt dat zelfs af en toe een glaasje wijn of bier schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Volgens de onderzoekers is een leven zonder alcohol het enige juiste gezondheidsadvies. 

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk, medisch tijdschrift The Lancet en werd uitgevoerd door het Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) in de Verenigde Staten. De effecten van alcohol zijn in 195 landen onderzocht tussen 1990 en 2016. Om na te gaan hoe vaak mensen drinken, is data uit 694 studies gebruikt. Om de risico’s in kaart te brengen, zijn 592 studies over in totaal 28 miljoen mensen onder de loep genomen. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

20 procent actieve bevolking

In 2016 heeft alcohol volgens het onderzoek voor 2,8 miljoen mensen tot de dood geleid. Het was de belangrijkste risicofactor voor ziekte en vroegtijdige sterfte bij mensen van 15 tot 49 jaar. Bij 20 procent van de sterftegevallen in die leeftijdsgroep is de doodsoorzaak gerelateerd aan alcohol. Het gaat meestal om tuberculose, verkeersongevallen of zelfmoord.

(Wat er met je lichaam gebeurt als je even stopt met alcohol drinken, lees je hier.)

Ook niet één glas

Soms wordt gezegd dat elke dag een glaasje wijn of een pint bier bij het eten geen kwaad kan, maar deze studie spreekt dat tegen. Wie tussen 15 en 95 jaar is en gedurende één jaar elke dag een glas drinkt, loopt een hoger risico op een van de 23 alcoholgerelateerde gezondheidsproblemen zoals kanker, hart- en vaatziekten, een beroerte, cirrose, ongevallen of geweld.

De auteurs stellen dat het risico zelfs bij zo’n beperkte consumptie met 0,5 procent stijgt. Dat lijkt misschien weinig, maar het is wel goed voor een sterftecijfer van 100.000 mensen wereldwijd per jaar.

Kanker bij vijftigplussers

Verder verhoogt alcohol het risico op kanker in de leeftijdsgroep boven de vijftig, vooral bij vrouwen. Het onderzoek wijst uit dat één op de dertien kankers in het Verenigd Koninkrijk gerelateerd waren aan alcohol.

Wereldwijd heeft 27,1 procent van sterfte door kanker bij vrouwen boven de vijftig en 18,9 procent bij mannen boven de vijftig te maken met hun drankgewoontes. Bij jonge mensen is dit echter niet het geval.

Regionaal gebonden

Wereldwijd drinkt amper één op de drie mensen alcohol. Er lopen dus zo’n 2,4 miljard alcoholgebruikers rond op de planeet. Maar het is niet gelijk verdeeld. In Denemarken, het land met de meeste drinkers, drinkt 95,3 procent van de vrouwen en 97,1 procent van de mannen af en toe alcohol. Roemeense mannen en Oekraïense vrouwen drinken het meest in hoeveelheid, respectievelijk 8,2 en 4,2 alcoholische units per dag.

In Pakistan en Bangladesh, niet toevallig twee landen met een dominante moslimbevolking, wordt er het minst gedronken. Amper 1 procent van de bevolking drinkt daar af en toe een glas alcohol.

Beleid aanpassen?

De onderzoekers vinden dat overheden hun gezondheidsadviezen moeten aanpassen en volledige onthouding van alcohol moeten adviseren. Ze vinden ook dat er hogere belastingen op alcohol moeten kopen, dat er minder verkooppunten moeten zijn en dat de openingsuren beperkt moeten worden.

Kritiek van collega

Toch is niet iedereen het eens met de interpretatie van de cijfer. David Spiegelhalter van de universiteit van Cambridge uit zijn kritiek in The Guardian: “Gezien het plezier dat mensen beleven aan gematigd drinken, lijkt de conclusie dat er niet zoiets bestaat als ‘veilige alcoholconsumptie’ geen argument voor onthouding. Er is geen volledig veilige manier van autorijden, maar de overheid raadt de mensen ook niet aan dat te vermijden. Als je er even bij stilstaat, er is ook geen veilige manier van leven, maar daarom raadt nog niemand abstinentie aan.”

Meer
Lees meer...