Massale Oekraïense drone-aanval op Moskou: “Een van de grootste ooit”

Woensdagochtend heeft Moskou te maken gehad met een van de grootste drone-aanvallen sinds het begin van de oorlog. Russische luchtafweersystemen hebben volgens het ministerie van Defensie 45 drones neergeschoten. Hierbij werden 11 drones boven Moskou en 23 boven de grensregio Bryansk uitgeschakeld. De aanval wordt door de Moskouse burgemeester omschreven als “een van de grootste pogingen ooit om Moskou met drones aan te vallen.”

De aanval begon in de nacht en trof naast Moskou ook de Russische regio’s Belgorod, Kaluga en Koersk. Ondanks de omvang van de aanval, zijn er volgens de eerste berichten geen slachtoffers of grote schade gemeld. Oekraïne heeft nog geen officiële reactie gegeven op deze gebeurtenissen, maar meldt wel dat het een S-300 luchtafweerraketsysteem in Rostov heeft geraakt. De luchthavens van Moskou beperkten tijdelijk hun vluchten als voorzorgsmaatregel.

Escalatie van spanningen aan de grens

De drone-aanval op Moskou komt te midden van toenemende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Op 6 augustus staken duizenden Oekraïense troepen de grens over naar de Russische regio’s Koersk en Belgorod. Deze troepen hebben strategische bruggen vernietigd en logistieke routes in Koersk verstoord, wat de Russische reactiecapaciteit verder onder druk zet.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verklaarde eerder dat de aanvallen bedoeld zijn om een bufferzone te creëren en de Russische oorlogsinspanningen te verzwakken.

Meer
Lees meer...