Op verschillende plekken langs de contactlijn is het Oekraïense leger de Russische posities beginnen aanvallen. Vooral rond Bachmoet ziet zich dit ook vertaald in wat terreinwinst. De start van het grote offensief?
Oekraïense tegenoffensiefjes drukken op de Russische linies
Waarom is dit belangrijk?
Het is erop of eronder voor het Oekraïense leger. Het Westen leverde heel wat modern materiaal, waaronder tanks en infanterievoertuigen, die kunnen worden gebruikt voor offensieve maneuvers. Daarvoor tastten veel landen diep in de eigen legerstocks, en leveren van veel meer extra materiaal is of onmogelijk, of een werk van lange adem. Het Oekraïense tegenoffensief zal hoe dan ook de toekomst van het land bepalen.In het nieuws: Oekraïne voert de druk op Russische posities rond Bachmoet fors op.
- Ten zuiden van de stad rukte het Oekraïense leger op richting Klishchiivka. Het dorp komt zowel vanuit het westen als het noorden onder druk, een klein aantal Russische soldaten riskeren daar omsingeld te worden.
- Ook vanuit het westen komen de Russische linies onder vuur te liggen. Iets ten noorden van Bohdanivka en Khromove wordt gevochten, waarmee de druk op de Oekraïense verzetstroepen in het centrum van Bachmoet moet worden verlicht. De kans bestaat dat het front daar al wat verder oostwaarts is opgeschoven, maar momenteel is de situatie nog zeer onduidelijk.
- De aanvallen op de Russische posities rond Bachmoet zijn slecht nieuws voor de Russen. Door druk te zetten op de noord- en zuidflank, die gecontroleerd worden door het Russische leger zelf, dreigt de Wagnergroep die in het centrum van de stad vecht, omsingeld te worden. De privémilitie kampt zelf met zware verliezen, door het zware weerwerk dat het krijgt in het stadscentrum. De recente ontwikkelingen kunnen Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin doen beslissen om zijn troepen zelf terug te trekken, en post te vatten op een beter verdedigbare positie.
Niet enkel Bachmoet
Daarnaast: Niet enkel in en rond Bachmoet wordt zwaar gevochten. Een overzicht van de recente gebeurtenissen, van noordoost naar zuidwest.
- In de grensregio rond Belgorod worden Oekraïense troepenbewegingen gesignaleerd. Russen vrezen een aanval richting Belgorod, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Oekraïne zou wel dom zijn Rusland op eigen bodem aan te vallen.
- Bij Spirne, 20 km ten zuidwesten van Lisitsjansk, zou een Russische aanvalsgroep zijn weggevlucht. Daarbij lieten ze veel materiaal achter, waaronder moderne tanks. Geruchten dat zelfs een T-14 Armata-tank zou zijn buitgemaakt, de meest geavanceerde tank uit de Russische voorraden, maar voorlopig is daar geen bewijs van.
- Vanuit Rezdolivka trekken troepen zuidwaarts richting Soledar. Dat dorpje, 20 kilometer noordwaarts van Bachmoet, werd in januari veroverd door het Russische leger. Het dorp wordt gedomineerd door een grote zoutmijn, waar vooral de Wagnergroep de strijd won tegen Oekraïne.
- Nog meer zuidwaarts dan, in Majorsk en Zaitseve, 20 kilometer ten zuiden van Bachmoet. Ook daar vindt een klein offensiefje plaats. Die dorpjes zijn de toegangspoort tot Horlivka, een stad van 240.000 inwoners met een grote steenkoolmijn en chemische industrie.
- De Russen vrezen ook een offensief in het westen van de contactlijn, bij de Dnjepr. Op Russische Telegramkanalen wordt geschreven over ‘kleine bootjes’, mogelijks van Oekraïense Special Forces, die rondvaren in de buurt van Beryslav. Al langer is bekend dat Oekraïne met kleine bootjes de Dnjepr op gaat, om te polsen wat de kansen zijn voor een offensief van hier uit. Dat lijkt echter een onrealistisch plan: op sommige plekken is de rivier tot 600 meter breed, tijdens de oversteek zijn de Oekraïense troepen gewoon een schietschijf voor de Russische scherpschutters en artillerie.
Het tegenoffensief?
Onderliggend: Is dit nu het langverwachte offensief?
- Het korte antwoord: neen, waarschijnlijk niet. De aanvallen van Oekraïne zijn simpelweg te klein om echt te kunnen spreken over een grootschalig offensief. Ook zijn nog weinig beelden opgedoken van operationeel westers materiaal: om echt door de Russische linies te breken, is een grotere troepenmacht nodig dan wat Oekraïne nu inzet.
- Wel kan dit de eerste fase zijn: Oekraïne duwt en trekt wat aan de frontlinie, om te testen hoe goed de Russen er voor staan. Zo kan het commando in Kyiv de aanvalsplannen nog bijsturen, naar gelang waar Rusland er het zwakste voor staat.
- De logische plek om een offensief te lanceren zou Zaporizja zijn. Van hieruit kan het leger zuidwaarts trekken, naar Melitopol, en eventueel zelfs de havensteden Berdyansk en Marioepol proberen bevrijden. Echter, Rusland weet ook dat dit de meest voor de hand liggende zet is, en weet dan ook wel dat het zich hier beter voor wapent. Maar het echte offensief, van de grootteorde zoals dat in het oosten van het land in september vorig jaar, dat laat voorlopig nog even op zich wachten. (cv)