Woensdag vindt in Oekraïne Onafhankelijkheidsdag plaats, de dag dat het land de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie op 24 augustus 1991 herdenkt. Dit jaar zorgt de oorlog met Rusland echter voor een domper op de feestvreugde: openbare activiteiten worden verboden, zelfs in de hoofdstad Kiev.
Het leven in Oekraïne is drastisch veranderd sinds Rusland op 24 februari het land binnenviel. Exact zes maanden later werken enkele steden, vooral in het oosten van het land, nog steeds met een avondklok. Loeiende luchtalarmen zijn dagelijkse kost, net zoals het rennen richting schuilkelders, uit (terechte) schrik voor Russische projectielen.
Strengere avondklok
Nu dreigen ook de festiviteiten rond Onafhankelijkheidsdag, de belangrijkste nationale feestdag van Oekraïne, door het oorlogsgeweld te worden gestolen. In de Oekraïense hoofdstad Kiev, die nochtans relatief ver verwijderd is van het front en nog amper door Russische raketten geraakt wordt, worden tussen maandag en donderdag alle openbare activiteiten verboden. Dat schrijft het persagentschap Reuters op basis van officiële documenten.
Ook in andere steden worden maatregelen getroffen. In Charkov bijvoorbeeld, een stad op 25 kilometer van het front, wordt de avondklok verstrengd: vanaf vandaag, 7 uur ’s avonds tot donderdag om 7 uur ’s ochtends mogen inwoners van de stad niet op straat komen. Charkov zelf kent nog dagelijkse beschietingen met Russische raketten, afgevuurd vanuit de Russische stad Belgorod, 65 kilometer noordwaarts. Op 16 augustus overleden zeven inwoners van Charkov toen een Iskander-raket een appartementencomplex raakte.
Ook in de Zuid-Oekraïense stad Mykolaiv worden maatregelen getroffen voor de feestdag. De stad, in vogelvlucht op 60 kilometer van de belegerde (bezette) stad Kherson, moedigde inwoners aan om geen festiviteiten te organiseren en op dinsdag en woensdag zo veel mogelijk van thuis uit te werken.
Doegina als motief
De schrik voor een Russische aanval zit er dus goed in bij Oekraïne. Ook president Volodymyr Zelensky vreest daarvoor en kondigde aan dat Rusland “iets bijzonder lelijk” zou kunnen proberen. Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigden dit ook aan Reuters: “We hebben informatie dat Rusland meer en meer raketaanvallen zal uitvoeren op burgerdoelen en overheidsgebouwen in de komende dagen”, wordt een anonieme bron geciteerd.
Ook in Rusland wordt het oorlogstaaltje opgeblazen nu de Oekraïense feestdag voor de deur staat. Vooral de dood van Daria Doegina, de dochter van Poetins politiek filosoof Aleksandr Doegin, wordt daarbij als belangrijk motief gehanteerd. Doegina kwam bij een bomaanslag om het leven. Rusland wijst richting Oekraïne, meer bepaald naar een vrouwelijke agente van de geheime inlichtingendienst SBU, als verantwoordelijke voor de aanslag. Het lijkt er echter steeds meer op dat Rusland zelf achter de dood van Doegina zat en dat haar vader misschien wel op de hoogte was dat een aanslag zou plaatsvinden. (mah)