Oekraïne vraagt rakettenschild, Israël weigert

Oekraïne zou maar al te graag een rakettenschild kopen van Israël, waar de zelfontwikkelde Iron Dome zich zeer effectief toont in het buitenhouden van vijandige projectielen. Het richtte dan ook al regelmatig de vraag aan Israël, maar de krant Yediot Ahronot onthult nu dat het land de technologie niet wil verkopen. Israël wil de toorn van Poetin niet over zich krijgen.

Israël is verdeeld in twee kampen. Enerzijds heeft het, sinds de Syrische burgeroorlog, een akkoord met Rusland, waarbij het de Russische troepen waarschuwde als het aanvallen lanceerde. Als tegenprestatie moet Israël niet langer de goedkeuring van Rusland vragen als het militaire operaties uitvoert in de omgeving.

Anderzijds heeft het land ook nauwe banden met Oekraïne, waar nog een grote populatie Joden leeft. Tijdens het huidige conflict werpt het land, met premier Naftali Bennett, zich op als onderhandelaar. Ook Turkije speelt een belangrijke rol in de vredesonderhandelingen, maar zal als NAVO-lidstaat toch altijd met een scheef Russisch oog bekeken worden.

90 procent effectief

Israël beschikt echter over een wapen waar Oekraïne maar al te graag ook gebruik van zou willen maken: het Iron Dome-raketafweersysteem. Het systeem toont zich bijzonder effectief in het neutraliseren van vijandige raketten: volgens The Jerusalem Post werden, sinds de activatie, meer dan 90 procent van alle Palestijnse raketten die richting bewoond gebied zoefden vroegtijdig afgeknald.

Israël weigert echter de raketafweersystemen te verkopen. Het geeft aan dat het Oekraïne niet zo veel zal helpen, en dat het bovendien om technische redenen onmogelijk is om de afweersystemen tot in Oekraïne te krijgen. Het vreest ook represailles van Rusland, dat militair aanwezig is in het grensgebied tussen Israël en Syrië.

Een bijkomende reden is ook de Verenigde Staten. De Iron Dome werd namelijk samen ontwikkeld met het Pentagon, waardoor de parlementen van beide landen, de Knesset in Israël en het Congres in de VS, hun unanieme goedkeuring moeten geven voor de verkoop van de technologie of enkele installaties. Al sinds de lente van vorig jaar lobbyt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Kuleba, om Iron Dome- of Patriot-installaties te kopen of gebruiken van Israël of de VS. Voorlopig lijkt er in dat dossier alvast geen doorbraak te komen. De VS bezit zelf ook over enkele raketafweerinstallaties. Die werden twee jaar geleden getransporteerd door nota bene Oekraïne. De ondertussen befaamde Antonov An-225 Mirya, ’s werelds grootste vliegtuig dat zelf slachtoffer werd van de Russische invasie, bracht de installaties van Israël naar de VS.

Meer
Lees meer...