De verontwaardiging van voetballiefhebbers kan nog een beetje groter worden, want de Ultras van Standard hebben in de media gereageerd op de kritiek omtrent hun spandoek waarop ze Steven Defour onthoofden. Wie goed leest kan tussen de lijnen wel enig berouw zien, maar voorts is het één grote aanval op de pers omdat ze maar één visie brengen. Intussen heeft ook de Voetbalbond gereageerd, maar die stelt door de huidige reglementen niets te kunnen doen.
We gaan er nog wel een tijdje over horen, die gigantische tifo die de Ultras voor de wedstrijd tussen Standard en Anderlecht ontrolden. Na alle kritiek over het spandoek, waarvan de beelden in de hele wereld verontwaardiging uitlokten, hebben de betrokken supporters nu ook zelf gereageerd. “Wij bestaan al 20 jaar en gedurende die periode zijn de media vaak lovend geweest over onze tifo’s. Het spijt ons als we sommigen gekwetst hebben, maar wij kunnen niet accepteren dat sommige media ons unaniem veroordelen zonder enige nuance”, zo klinkt het in een communiqué. Ze willen op die manier hun versie van de feiten geven.
Het idee voor de tifo zou er een half jaar geleden al gekomen zijn en gebaseerd zijn op de film Friday the 13th. “Het gezicht van Steven Defour werd er achteraf pas aan toegevoegd, toen hij getransfereerd werd naar Anderlecht. Er was geen enkele link met de recente dramatische gebeurtenissen”, verwijzend naar de trieste overeenkomsten met de actualiteit van de voorbije weken en maanden. “Het is simplistisch en absoluut belachelijk van de media om een tifo te vergelijken met wat we de afgelopen weken zagen in de actualiteit. Verder dan een penseelstreek zijn wij niet gegaan.”
Vergelijking met Charlie Hebdo
En alsof ze daarmee hun stelling nog niet genoeg hebben proberen verduidelijken, ontsnappen we ook niet aan een nieuwe vergelijking met Charlie Hebdo, het satirische tijdschrift waar terroristen enkele weken geleden twaalf mensen hebben gedood. “Wij begrijpen dat onze tifo had kunnen choqueren, maar net zoals karikaturen in satirische bladen kan je deze op verschillende manieren begrijpen. Voor ons is dit duidelijk een symbolische boodschap. ‘Wij hebben je gekoesterd, jij hebt ons verraden, jij bent niet meer welkom hier.’ Dat staat in onze ogen niet gelijk met het aanzetten tot haat.”
Met hun reactie willen ze het debat openen in plaats van overal enkel te worden veroordeeld voor de tifo. Op de sociale media voelen ze zich gesteund door een grote groep Twitteraars. Al geven ze tenslotte wel toe dat ze in de toekomst iets doordachter te werk zullen gaan bij het maken van spandoeken. Ze gaan hun mening ook bespreken met de club en de stad Luik, die de supportersgroep al een uitnodiging hebben gestuurd.
En de Voetbalbond?
Vanavond heeft ook de Voetbalbond samen met de Pro League gereageerd op het spandoek. Van die kant lijken de betrokken Standard-fans voorlopig weinig te moeten vrezen, want CEO Steven Martens zegt machteloos te staan. Op basis van het huidige reglement kunnen ze niets ondernemen, behalve dan zo snel mogelijk de regels aanpassen, zodat “zoiets nooit meer kan gebeuren”.
Uiteraard lieten Martens en co wel verstaan ze heel ongelukkig zijn met wat er op Sclessin gebeurd is, maar ze zijn verplicht hun procedures te volgen en dan staat er dus niets in het bondsreglement waar ze in dit geval beroep op kunnen doen. “Ik ben een gefrustreerde voetbalfan”, zei Martens. “We hebben met onze jeugd en de Rode Duivels goede punten gescoord, maar gisteren gingen de supporters te ver.”
Het enige wat de voetbalbond en de Pro League dus kunnen doen is het onderzoek van de voetbalcel Binnenlandse Zaken steunen. En erover waken dat ze de volgende keer niet zo machteloos staan, al mag er in de eerste plaats natuurlijk gewoon geen volgende keer komen.
Standard: “Vertrouwen is gebroken”
Wat dat voor de betrokken fans betekent, is nog niet helemaal duidelijk. Vandaag werd in kranten gewag gemaakt van boetes tot 5.000 euro en een stadionverbod van vijf jaar. Standard lijkt als club alvast wel te zullen ontsnappen aan een strenge sanctie zoals een geldboete of het spelen van een wedstrijd achter gesloten deuren. De club heeft intussen officieel gereageerd en de tifo streng afgekeurd. “Het vertrouwen is gebroken”, staat op de website van Rouches te lezen.
Standard voelt zich met andere woorden ook enigszins bedrogen. Alle ontwerpen voor de spandoeken moesten op voorhand worden goedgekeurd, maar de supportersgroep Ultras kwam uiteindelijk dus toch met een geheime tifo op de proppen. De club overweegt spandoeken helemaal te verbannen uit het stadion en de Ultras niet meer mee te nemen op uitwedstrijden. Momenteel wordt druk gewerkt aan de identificatie van de betrokken personen.