Amerikaanse atlete en olympische kampioene Tori Bowie (32) onverwachts overleden

De Amerikaanse atlete Tori Bowie is bij haar thuis in Horizon West, Florida overleden. Ze kende haar topjaren in 2016 en 2016 met drie olympische medailles en twee wereldtitels op de sprint. Bowie werd 32 jaar.

“We zijn er kapot van om het zeer trieste nieuws te delen dat Tori Bowie is overleden. We hebben een klant, dierbare vriend, dochter en zus verloren. Tori was een kampioen … een baken van licht dat zo helder scheen! We zijn echt diepbedroefd en onze gebeden zijn bij de familie en vrienden”, schreef haar management op Twitter. “De USATF is diep bedroefd door het overlijden van Tori Bowie, een drievoudig olympisch medaillewinnaar en tweevoudig wereldkampioen”, laat Max Spiegel, CEO van USA Track and Field, weten in een mededeling aan AP.

Omdat familieleden al enige tijd niets van de 32-jarige Tori Bowie hadden vernomen, werd dinsdag de politie ingelicht. Toen die bij haar thuis gingen kijken vonden ze haar levensloze lichaam aan. De doodsoorzaak van Tori Bowie is niet bekend, maar er zou geen kwaad opzet in het spel zijn.

Van verspringen naar sprinten

Tori Bowie kende een moeilijke jeugd, maar blonk al snel uit in sport. Haar eerste liefde was basketbal, maar daarvoor bleek ze te klein en had ze iets te weinig talent. Daarom smeet ze zich op de atletiek. Daar haalde ze aanvankelijk vooral als verspringster goede resultaten. Toch sprintte ze toen ook al.

Het is dan ook op de sprint dat ze zich in 2015 een eerste keer toonde als wereldtop. Met een indrukwekkende 10.81 op de 100 meter op de Amerikaanse kampioenschappen verzekerde zich toen van een plaats op het wereldkampioenschap atletiek in Beijing. Daar zou Bowie brons pakken.

Olympisch kampioene en tweevoudig wereldkampioene

Een jaar later liep ze op de Amerikaanse trials in Eugene zelfs 10.78 op de 100 meter, haar snelste tijd ooit. Op die trials won ze ook de 200 meter. Het leverde haar een plaats op in het Amerikaanse atletiekteam voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Daar pakte Bowie brons op de 200 meter, zilver op de 100 meter en met de Amerikaanse ploeg goud op de 4 x 100 meter.

In 2017 zou ze op de Diamond League-meeting in Eugene met 21.77 haar beste tijd ooit lopen op de 200 meter. Die goede vorm trok Tori Bowie door naar het wereldkampioenschap atletiek in Londen. Op de 200 meter gaf ze daar forfait, maar zowel op de 100 meter als 4 x 100 meter pakte ze de wereldtitel.

Na die topjaren ging het echter steeds minder goed met de atletiekcarrière van Tori Bowie. Haar tijden werden jaar na jaar minder goed. In 2019 greep ze op het WK atletiek in Doha wel nog nipt naast een medaille. Toen werd ze op haar eerste liefde, het verspringen, vierde.

Ondanks die mindere prestaties bleef Bowie aan atletiek doen. Zo stond ze afgelopen zomer voor het laatste aan de start van een meeting. Op de 200 meter liep ze toen roemloos 23.60.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...