Olympische Spelen: Polsstokhoogspringer Armand Duplantis breekt eigen wereldrecord opnieuw

Er lijkt geen rem te staan op Armand ‘Mondo’ Duplantis (24). De Zweeds-Amerikaanse polsstokhoogspringer heeft op de Olympische Spelen in Parijs zijn eigen wereldrecord opnieuw gebroken. Hij zette zijn eigen wereldrecord eerder dit jaar nog scherp op de Xiamen Diamond League met een sprong over 6,24 meter. Maar daar deed hij nu nog een centimeter bij.

De Zweeds-Amerikaanse polsstokhoogspringer Armand Duplantis heeft opnieuw een verpletterende indruk gemaakt op de Olympische Spelen. Nadat zijn dichtste concurrenten, de Griek Emmanouil Karalis en de Amerikaan Sam Kendricks, moesten opgeven bij respectievelijk 5,90 meter en 5,95 meter was het voor de 24-jarige Duplantis opnieuw een strijd tegen zichzelf. En eentje met een prachtige bekroning.

6,25 meter

Duplantis was de enige die met zijn eerste poging over 6 meter ging en kon daarna in zijn eentje verder doen. De lat ging daarbij eerst naar 6,10 meter. Over deze hoogte ging Duplantis met gemak, waarmee hij al meteen het olympische record brak. Hij sprong namelijk 7 centimeter hoger dan Thiago Braz, die in 2016 in Rio over 6,03 meter ging.

Tijdens de vorige Olympische Spelen in Tokyo had Duplantis al de kans om het olympische record te breken. Maar hij koos er toen voor om meteen zijn eigen wereldrecord uit te dagen. Toen raakte de Zweed, die op dat moment dus nog maar 21 jaar oud was, niet over 6,19 meter, waardoor zijn laatste sprong (6,02 meter) genoteerd werd en hij dus geen olympisch record te pakken had. Nu nam hij geen risico en besloot hij eerst over 6,10 meter te springen om daarna pas voor het wereldrecord te gaan.

De lat ging na de sprong over 6,10 meter naar 6,25 meter. Op deze hoogte had Duplantis wel drie pogingen nodig, waarbij voor de derde poging de lat een tikkeltje verplaatst werd. En zo kon Duplantis wel over de lat en kon hij dus zijn eigen wereldrecord al voor de achtste keer op rij breken. De nog steeds amper 24 jaar oude atleet, die voor Zweden uitkomt op de Olympische Spelen, volgt zichzelf op als olympisch kampioen en zet zowel het olympisch als het wereldrecord nu dus op een hallucinante 6,25 meter.

Meer
Lees meer...