Olympische Spelen: Bashir Abdi pakt zilver in marathon en bezorgt België tiende medaille

De medailleteller van België op de Olympische Spelen in Parijs staat op tien medailles. Bashir Abdi zorgde voor die tiende medaille door als tweede over de streep te komen in de marathon. Daarmee doet hij nog één plaats beter dan zijn verrassende derde plaats drie jaar geleden in Tokyo.

Na een moeizame start lijkt België nu volledig op stoom in Parijs. Nadat ons land vrijdag al drie medailles won – in de zevenkamp en het taekwondo – deed Bashir Abdi daar nog een tiende medaille bij.

De Gentse marathonloper was drie jaar geleden in Tokyo nog een van de verrassingen met een mooie bronzen medaille. Deze keer werd hij wel gezien als een van de kanshebbers op een nieuwe medaille. Een blessure kort voor de Spelen leek die droom even in de war te sturen, maar Abdi herstelde snel en leek net op tijd klaar. Toch begon hij naar eigen zeggen met enige twijfel aan de olympische marathon.

Meteen mee voorin

Die twijfel was in de wedstrijd nooit te zien. Bashir Abdi liep voortdurend mee voorin en reageerde niet op te bruuske tempoversnellingen. Op de loodzware heuvel na zo’n 30 kilometer moest hij de latere winnaar Tamirat Tola laten gaan. Abdi bleef echter alert in de achtergrond en zou op twee kilometer van de streep zelf het tempo opdrijven. Zo raakte hij alleen weg van de groep achtervolgers. Die kleine voorsprong zou voldoende blijken voor een zilveren medaille. Zwaar vierend kwam hij over de streep.

Michael Somers wist in de achtergrond zichzelf te overtreffen en werd knap 22ste. Koen Naert – in Tokyo nog tiende – werd 61ste.

Tien medailles

Het totale aantal Belgische medailles staat nu op tien. Dit zijn onze medaillewinnaars:

Goud

Zilver

  • Bashir Abdi: marathon

Brons

Meer
Lees meer...