Olympische Spelen: Belgian Cats bereiken kwartfinale na mirakel tegen Japan

De Belgische basketbalvrouwen hebben het onmogelijke waargemaakt. In Rijsel wonnen ze hun laatste groepswedstrijd op de Olympische Spelen tegen Japan met 58-85. Daardoor gaan ze, ondanks een rampzalig begin van hun olympische toernooi, toch door naar de kwartfinale.

De Belgian Cats – zonder pointguard Julie Allemand – begonnen deze Olympische Spelen als een van de outsiders voor een medaille. Hun toernooi begon echter rampzalig met een zware 83-69-nederlaag tegen Duitsland. Daarna wachtte de onmogelijke opdracht tegen de Verenigde Staten. België weerde zich daartegen karig, maar ging opnieuw de boot in, deze keer met 74-87.

27 punten voorsprong

Ondanks die twee nederlagen maakte België nog steeds kans op een kwartfinale als een van de beste derdes. Daardoor moesten ze niet alleen winnen van Japan, maar dat ook ruim doen. Als de Cats wonnen met een verschil van 27 punten sprongen ze over China en waren ze zeker van een kwartfinale. Als ze minder ruim wonnen, moest er gekeken worden naar de resultaten in de andere groep.

België wilde duidelijk niets aan het toeval overlaten. Onder aanvoering van een fenomenale Emma Meesseman wonnen ze het eerste quarter met 7-19. Ook daarna stoomden de Cats door, waardoor voorsprong van 27 punten voorsprong halverwege het laatste quarter bereikt werd.

Belgian Cats naar kwartfinale

Japan liet zich echter niet naar de slachtbank leidden en bleef weerwerk bieden. Zo bleef het tot het laatste fluitsignaal spannend, maar uiteindelijk slaagde België erin om exact de 27 punten voorsprong vast te houden. Zo krijgt een olympisch toernooi dat rampzalig begon toch nog een vervolg. Hun kwartfinale staat gepland op woensdag 7 augustus.

Meer
Lees meer...