Olympische Spelen: Gabriella Willems bezorgt België onverhoopte bronzen medaille

België heeft een derde medaille beet op de Olympische Spelen in Parijs. De 27-jarige judoka Gabriella Willems zorgde daarvoor. Na een schitterende dag knokte zij via de herkansingen naar brons. Dat deed ze door de Nederlandse judoka Sanne van Dijke te verslaan met waza-ari.

De zeer bewogen carrière van Gabriella ‘Gaby’ Willems kende vandaag in Parijs een heel mooi orgelpunt. Die bekroning moest er eigenlijk al komen in Tokyo drie jaar geleden. In de aanloop naar deze Olympische Spelen scheurde ze echter de ligamenten van haar knie. Er wachtte een heel zware revalidatie, maar meteen richtte Willems jaar pijlen op Parijs.

In de aanloop daarnaar leken een schouder- en knieoperatie opnieuw roet in het eten te gooien. De revalidatie daarna moest razendsnel gaan, want Gaby Willems was nog niet geplaatst voor de Spelen. Dat moest zonder voorbereiding gebeuren op het WK in mei. Een vijfde plaats was nodig in Abu Dhabi en dat was exact wat de Belgische behaalde.

Brons via herkansingen

Zo maakte ze toch haar olympische droom waar en die droom is vandaag dus nog wat mooier geworden. Op de Olympische Spelen begon ze tegen María Pérez in Puerto Rico. Dankzij bestraffingen van haar tegenstander haalde Gaby Willems de volgende ronde. Daar wachtte met de Griekse Elisavet Teltsidou een van de outsiders voor de titel. Een houdgreep die 20 seconden werd aangehouden bezorgde de Belgische een plaats in de kwartfinale. Daarin bleek de Duitse Miriam Butkereit eveneens met een houdgreep te sterk.

Willems moest dus naar de herkansingen en trof daarin meteen de sterke thuisspeelster Marie-Ève Gahié, die haar op het WK nog versloeg. Deze keer was Willems te sterk waardoor ze mocht kampen tegen Sanne van Dijke voor het brons. De Nederlandse won in Tokyo brons en was dus nu ook duidelijk favoriet. Dat was tijdens de wedstrijd niet te zien, want Willems kreeg met een offerworp snel een waza-ari. Die wist ze te verdedigen, waarna er gevierd mocht worden.

Derde medaille voor België

Zo heeft België, na de ontgoocheling van Matthias Casse dinsdag, toch een medaille beet in het judo. De medailleteller van België staat nu op drie, na de twee medailles in het tijdrijden bij de mannen.

Meer
Lees meer...