Olympische Spelen: Lotte Kopecky pakt brons in de wegrit; Amerikaanse Faulkner zegeviert

Kristen Faulkner is de nieuwe olympische kampioen wielrennen bij de vrouwen. De 31-jarige Amerikaanse was verrassend de sterkste na een zeer zenuwslopende wedstrijd. Lotte Kopecky sprint in de achtergrond naar een derde plaats en bijhorende bronzen medaille. De Nederlandse Marianne Vos won zilver.

Lotte Kopecky begon aan de olympische wegrit als een van de favorieten. In Parijs hoopte ze de gouden prestatie van Remco Evenepoel te herhalen. Een wielerwedstrijd op de Olympische Spelen is echter altijd verraderlijk en dus was het voortdurend uitkijken.

Kopecky in de achtervolging op Vos en Vas

Dat bleek ook op zo’n 50 kilometer van de streep toen Lotte Kopecky achter de valpartij kwam te zitten en op achtervolgen aangewezen was. Op de kasseitjes van Montmartre slaagde de Belgische kopvrouw er gelukkig in om voorin weer te komen aansluiten. Een inspanning die krachten kostte, maar Kopecky was de enige pechvogel die weer voorin raakte.

Kort daarna volgde er echter een verrassende aanval van de 37-jarige Nederlandse Marianne Vos en de 22-jarige Hongaarse Blanka Vas. Kopecky was zo opnieuw op achtervolgen aangewezen. Daarbij kon ze gelukkig rekenen op de hulp van de verrassend sterke Amerikaanse Faulkner. Samen wist ze meer dan een halve minuut dicht te rijden.

Faulkner met de uitval

Zo kregen we op drie kilometer voor de streep ineens vier koplopers. Lang bleef dat viertal niet samen. Faulkner, in theorie in de sprint de traagste, koos voor de verrassingsaanval. Even probeerde Vas het gat nog te dichten, maar daarna werd er naar elkaar gekeken. Faulkner was zo gaan vliegen, waardoor Kopecky moest sprinten voor zilver. Die sprint bleek razendspannend, maar na het herbekijken van de beelden was duidelijk dat Kopecky brons beet had.

Voor België is het de vijfde medaille op deze Olympische Spelen. Remco Evenepoel won al twee keer goud, terwijl Wout van Aert en judoka Gabriella Willems brons pakten.

Meer
Lees meer...