Olympische Spelen: Remco Evenepoel pakt tweede goud met indrukwekkende zege in wegrit

Exact één week na zijn triomf in de tijdrit heeft Remco Evenepoel ook de wegrit gewonnen op de Olympische Spelen. De nog steeds maar 24-jarige Belg verlaat zo Parijs met twee gouden medailles.

Het Belgische viertal – bestaande uit kopmannen Remco Evenepoel en Wout van Aert en knechten Tiesj Benoot en Jasper Stuyven – begon aan de olympische wegrit als absolute topfavoriet. Met meerdere passages over de kasseitjes van Montmartre beloofde het een afmattingsslag te worden.

Vroege pogingen

De eerste vlucht van de dag bestond uit een vijftal zogenaamde exoten. De Oegandees Charles Kagimu, de Thai Thanakhan ‘Frame’ Chaiyasombat, de Rwandees Eric Manizabayo, de Mauritiaan Christopher Rougier-Lagane en de Marokkaan Achraf Ed Doghmy waagden hun kans. Zij kregen een ruime voorsprong, tot enkele bekendere namen – waaronder Elia Viviani – in de achtervolging gaan.

In aanloop naar de finale blijft het verhaal van de vroege finale niet duren. Daarna is het de kans aan enkele outsiders zoals Valentin Madouas, Fred Wright, Stefan Küng, Ben Healy, Nils Politt, Alexey Lutsenko, Marco Haller, Michael Woods en Jambaljamts Sainbayar.

Van der Poel en de counter

Op iets meer dan 40 kilometer van de streep voelt Mathieu van der Poel het kriebelen. Hij plaatst een aanval op Montmartre, maar krijgt direct Van Aert in zijn wiel. Lang duurt hun poging niet, want al snel komen de andere favorieten aansluiten. Op 37 kilometer van de streep voelt Evenepoel dan zijn moment gekomen.

Hij gaat op en over de groep der favorieten naar de vluchters. Lang duurt het niet voor enkel Madouas nog in het wiel zit van Evenepoel. Op 15 kilometer van de streep moet ook die eraf, waarna de triomftocht is ingezet. Even is er nog spanning, wanneer Evenepoel lek rijdt op 4 kilometer van de streep. De voorsprong is gelukkig ruim genoeg, waardoor Remco Evenepoel nog tijd heeft om een iconische foto te laten nemen aan de Eiffeltoren. Frankrijk pakt uiteindelijk nog zilver en brons met Madouas en Christophe Laporte.

Het is voor België de vierde medaille op deze Olympische Spelen. Zoals gezegd won Evenepoel eerder zelf al goud, terwijl Van Aert en judoka Gabriella Willems brons pakten.

Bron: DAVID GRAY/AFP via Getty Images
Meer
Lees meer...