Olympische Spelen: Remco Evenepoel en Wout van Aert bezorgen België meteen twee medailles

De Olympische Spelen zijn voor België zeer goed begonnen. In de tijdrit bij de mannen pakten zowel Remco Evenepoel als Wout van Aert een medaille. Voor Evenepoel kleurt die goud, voor Van Aert brons.

De eerste officiële dag van de Olympische Spelen was meteen een belangrijke voor België. Met de tijdritten op het programma waren er namelijk meerdere medaillekansen. Bij Lotte Kopecky gooide een val op het spekgladde parcours roet in het eten, maar bij de mannen was het wel raak. Remco Evenepoel kroonde zich in Parijs tot olympisch kampioen, terwijl Wout van Aert met een bronzen medaille mee op het podium mocht.

Ganna mee op het podium

Remco Evenepoel was als een van de favorieten begonnen aan de olympische tijdrit, terwijl Wout van Aert gezien werd als een outsider. Met onder andere de Italiaan Filippo Ganna en het Britse toptalent Joshua Tarling waren er wel meerdere geduchte concurrenten.

Mathias Vacek zette een eerste richttijd neer, maar hij zou uiteindelijk nog uit de top 10 vallen. Stefan Bissigger, de Europese kampioen van 2022, ging er ruim over, maar ook hij zou niet in de buurt komen van de medailles. Dat deed Wout van Aert wel. Hij deed nog eens een minuut beter en mocht naar de hot seat.

Ondertussen had Tarling van fiets moeten wisselen na een lekke band. Meervoudig wereldkampioen Ganna kon dan weer nipt een valpartij vermijden. Ondanks die flipper ging hij tien seconden onder de tijd van Van Aert. Tarling kwam daar echter niet aan, waardoor de eerste Belgische medaille binnen was. Maar dan moest Evenepoel nog binnenkomen. Net als aan ieder tussenpunt bleek hij ook aan de streep de snelste. De nog altijd maar 24-jarige Belg deed nog eens 14 seconden beter en kroonde zich zo tot olympisch kampioen. De Belgische kopmannen krijgen zo niet alleen twee medailles, maar ook heel wat vertrouwen voor de wegrit.

Meer
Lees meer...