Olympische Spelen: Dit is waar de sproeiertjes bij het schoonspringen voor dienen

Wie geregeld naar de Olympische Spelen kijkt, heeft waarschijnlijk al eens naar het schoonspringen gekeken. Daarbij zijn er kleine sproeiertjes die water in het zwembad spuiten. Die staan daar niet voor de versiering, maar hebben wel degelijk een nut en het is niet wat je misschien zou denken.

Tijdens de Olympische Spelen kan je vaak sporten bekijken die doorgaans minder belicht worden. Schoonspringen is zo’n sport. Er zijn al verschillende finales geweest in het (synchroon-) schoonspringen, waarbij je misschien al gezien hebt dat er hele kleine sproeiertjes langs het zwembad staan. Dit is waar ze voor dienen.

Wateroppervlak zien

In eerste instantie zou je misschien denken dat de sproeiertjes dienen om het wateroppervlak te breken, zodat de landing voor de duikers minder hard is. Maar dat is niet waar ze voor dienen. De sproeiertjes dienen wel degelijk om het wateroppervlak te breken, maar dat heeft niets te maken met een zachte landing voor de duikers.

De sproeiertjes creëren namelijk waterringen op het oppervlak, waardoor duikers beter kunnen zien waar het wateroppervlak zich precies bevindt. Wanneer het water stil is, is het heel moeilijk om te zien waar het oppervlak is, omdat je dan eigenlijk enkel de bodem van het zwembad kan zien. Voor schoonspringers, zoals de Brit Tom Daley, is het heel belangrijk om precies te weten waar het oppervlak is omdat je op dit punt volledig verticaal het water in moet duiken.

Vandaag kan je om 15 uur nog kijken naar de kwalificaties bij het schoonspringen vanop 3 meter bij de vrouwen. Morgen staat op hetzelfde uur de finale bij de mannen op die hoogte op de planning. Om 10 uur kan je morgen al kijken naar de halve finales bij de vrouwen. Hun finale gaat overmorgen door op vrijdag 9 augustus opnieuw om 15 uur.

Bekijk hier een TikTok die uitlegt waar de sproeiertjes voor dienen:

@mia_vallee1 Those “bubbles” used to be my HOLY GRAIL😂 #youngathlete#divingfacts#olympicdiving ♬ original sound – Mia Vallee
Meer
Lees meer...