Olympische Spelen vandaag van start met voetbal en rugby; zo ziet het programma eruit

Hoewel de officiële opening van de Olympische Spelen pas gepland staat voor vrijdag, worden de eerste wedstrijden vandaag al afgewerkt. De competitie in het voetbal en de rugby sevens gaat vandaag namelijk al van start. Donderdag komen daar ook nog handbal en boogschieten bij.

Met een openingsceremonie en vlaggenparade op de Seine gaan de Olympische Spelen vrijdag 26 juli officieel van start. De competities in vier sporten gaan echter al vroeger van start. In het voetbal is dat al langer de gewoonte. Omdat er tussen de verschillende wedstrijden meerdere rustdagen nodig zijn, is het onmogelijk om alles af te werken op de tijd die de Spelen normaal duren. Daarom krijgen we vandaag, woensdag 24 juli, meteen acht voetbalwedstrijden in de mannencompetitie. De eerste daarvan start om 15 uur. Donderdag volgen dan zes vrouwenwedstrijden.

Op die donderdag gaat ook de competitie in het boogschieten van start. Die start zoals gewoonlijk met een eerste ronde waarin de rangorde voor de wedstrijdloting wordt bepaald. De eigenlijke competitie gaat dan verder vanaf zondag 28 juli.

Gedeelde locaties

Dat ook de rugby sevens en het handbal al voor de openingsceremonie van start gaan, is een nieuw gegeven. Die beslissing is deels genomen om niet alle teamcompetities in het laatste weekend te laten eindigen.

Daarnaast is het ook noodzakelijk om praktische redenen. De eerste rondes in het handbal worden namelijk gespeeld in de zaal die later voor het gewichtheffen gebruikt zal worden. Rugby sevens wordt dan weer gespeeld in het Stade de France. Dat moet vrij zijn vanaf 1 augustus, wanneer de atletiekcompetitie van start gaat.

Belgen?

Op vrijdag 26 juli staan er geen wedstrijden gepland in Parijs en omstreken. Dan staat alles namelijk in het teken van de openingsceremonie. Op zaterdag 27 juli komen vervolgens de eerste Belgen in actie. Het gaat om de Red Lions om 10.30 uur in de hockey en Julien Carraggi om 16.30 uur in het badminton.

Daarnaast zijn er ook nog de individuele tijdritten in het wielrennen. Met Wout van Aert en Remco Evenepoel bij de mannen en Lotte Kopecky bij de vrouwen zijn er hier meteen drie medaillekansen.

Meer
Lees meer...