De Amerikaanse voorzitter van het Lagerhuis, Nancy Pelosi, heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie aangekondigd. Die moet de oorzaak van de Capitoolrellen op 6 januari onderzoeken. Bij die rellen vielen 5 doden.
Het zag eruit als een slechte thriller: op 6 januari drongen een aantal pro-Trump-manifestanten het Capitool binnen toen daar geconfirmeerd werd dat Joe Biden de volgende president van de Verenigde Staten zou worden. 5 mensen lieten het leven.
Impeachmentproces werpt geen vruchten af
Intussen heeft de voormalige president al een tweede impeachmentproces overleefd. De Democraten zijn ontevreden over het resultaat. Daarom installeert House Speaker Nancy Pelosi een nieuwe commissie die een onafhankelijk onderzoek moet uitvoeren naar de oorzaak van de aanslag.
De commissie moet eruitzien zoals diegene die de aanslagen op 11 september 2001 onderzocht. “Die moet de feiten en oorzaken en elementen zoals de voorbereiding van de politiediensten bekijken”, zegt Pelosi.
Commissie
Pelosi krijgt voor haar commissie steun tot over de partijgrenzen. Tijdens de twee impeachmentprocedure waren enkele Republikeinen ook al overtuigd van de schuld van Trump. Een commissie, een politiek veel minder scherp instrument, is daarom eenvoudiger te verdedigen.
Er was natuurlijk al onderzoek gepland naar de rellen. De gepensioneerde generaal Russel Honoré moest dat onderzoek in goede banen leiden.
“Er zou een volledig en compleet onderzoek moeten komen naar wat er gebeurd is”, zei Bill Cassidy daarover. Cassidy is Republikeins senator in Louisiana. Hij stemde tijdens de impeachmentprocedure voor de afzetting van Trump. “Wat er geweten was, wie het wist en wanneer ze dat wisten. Want dat bouwt de basis, dat dit nooit meer kan gebeuren.”
Ter verantwoording roepen
Cassidy wil “proberen om Trump ter verantwoording te roepen” en zegt dat de Amerikanen alle feiten moeten horen. “Dan zullen ze van positie veranderen, net zoals ik”, zei hij.
De steun van de Republikeinen is broodnodig, want een commissie zomaar creëren, mag niet. Daar moet een wettelijk kader voor gemaakt worden en dus is die bipartisane steun erg belangrijk voor Pelosi. De vraag over wie er precies in die commissie komt te zitten, zorgt zonder twijfel nog voor pittige discussies.
Lees ook: