Left Right
scrollTop top

Onderzoek: Belgische vrouwen minder geïnteresseerd in politiek, maar ze willen geen partner met andere overtuiging


Onderzoek: Belgische vrouwen minder geïnteresseerd in politiek, maar ze willen geen partner met andere overtuiging

De verkiezingskoorts loopt hoog op in ons land. De social app Twoo deed onderzoek naar hoe de doorsnee Belg over politiek denkt en mannen blijken meer interesse te tonen dan vrouwen. Toch wil 1 op 3 Belgische vrouwen geen partner met een andere politieke overtuiging. 

Op zondag 14 oktober worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden en in het voorjaar van 2019 zijn de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen aan de beurt. Daarom stelde de Belgische social app Twoo aan 8.950 Belgen enkele vragen over de politiek.

Weinig interesse

Amper 14 procent van onze landgenoten blijkt politiek interessant te vinden. Ongeveer 40 procent is er absoluut niet in geïnteresseerd en de rest (46 procent) vindt politiek meer interessant in bepaalde gevallen.

istock

Vrouwen minder interesse

Er werd ook een significant verschil tussen mannen en vrouwen vastgesteld. Zo vindt maar liefst 44 procent van de vrouwen politiek niet interessant terwijl dat bij mannen amper 36 procent is. Deze tendens bleek over de gehele lijn op te gaan.

Zo vindt 71 procent van de Belgische mannen het belangrijk om van de nationale politiek op de hoogte te blijven. Van de vrouwen was amper 62 procent het daarmee eens.

Hoe ouder, hoe meer interesse

In België groeit de interesse in de politiek naarmate de leeftijd toeneemt. Van de 18- tot 24-jarigen geeft amper 10,2 procent aan de politiek interessant te vinden. Bij zestigplussers heeft gemiddeld 23,4 procent interesse.

istock

Politiek als gespreksonderwerp?

Een kleine minderheid van 8 procent van de Belgen voelt zich niet slim genoeg voor intellectuele gesprekken over politiek.

Bovendien is politiek in ons land sowieso niet het favoriete gespreksonderwerp. Amper 29,3 procent van de Belgen geniet ervan om af en toe te discussiëren over politieke onderwerpen. Ook hier zijn mannen (34,3 procent) een stuk enthousiaster dan vrouwen (24,2 procent).

Bovendien vindt 23,6 procent van de Belgen gesprekken over politiek saai of zelfs irritant.

istock

Partners met andere overtuiging?

Verder praat 53,3 procent van onze landgenoten niet graag met zijn of haar partner over politiek omdat ze dat te saai of te persoonlijk vinden.

Toch hechten we blijkbaar belang aan de politieke overtuiging van onze partners want 27 procent van de Belgen zou niet kunnen samen zijn met iemand met een andere overtuiging.

Ook hier is weer een verschil tussen de geslachten: 1 op 3 Belgische vrouwen (33,4 procent) geeft aan geen partner met andere politieke overtuiging te willen. Bij mannen ligt dat maar op 20,9 procent.

“Hoewel we er niet vaak over praten, hecht de Belg toch belang aan iemands politieke overtuiging”, redeneert Lien Louwagie, woordvoerder van Twoo.

istock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810