Onderzoek: Drinkgewoonten van vaders kunnen ontwikkeling van foetus beïnvloeden

Nieuw onderzoek werpt licht op de mogelijke effecten van de drinkgewoonten van vaders op de ontwikkeling van hun kinderen. Volgens de studie kunnen vaders die alcohol consumeren tijdens de conceptieperiode epigenetische veranderingen in hun sperma veroorzaken, wat blijvende gevolgen kan hebben voor de hersenen en motoriek van hun nakomelingen.

Uit de studie, geleid door Dr. Huffman, blijkt dat muizen waarvan de vaders tijdens de conceptie alcohol hadden gedronken, significante afwijkingen vertoonden in de hersenen. Deze afwijkingen waren vooral zichtbaar in gebieden die betrokken zijn bij zintuiglijke waarneming. “Het gebied dat te maken heeft met zintuiglijke waarneming lag helemaal door elkaar”, verklaarde Dr. Huffman, wat wijst op een unieke organisatie van hersenstructuren bij deze muizen.

Gedrags- en motorische gevolgen

Naast hersenafwijkingen vertoonden de nakomelingen ook veranderingen in gedrag en motoriek. De muizen waren terughoudender en leerden langzamer dan hun soortgenoten van wie de vaders geen alcohol hadden geconsumeerd. Deze bevindingen suggereren dat het alcoholgebruik van vaders niet alleen de directe ontwikkeling van de foetus beïnvloedt, maar ook gevolgen kan hebben voor het latere leven van hun kinderen.

De vermoedelijke oorzaak van deze effecten ligt in epigenetische veranderingen in sperma. Onderzoekers hebben aangetoond dat alcoholconsumptie de normale DNA-methylering in sperma kan verstoren, wat op zijn beurt de genexpressie in het embryo kan beïnvloeden. Deze veranderingen kunnen de groei en ontwikkeling van de foetus langdurig beïnvloeden.

Implicaties voor volksgezondheid en opvoeding

Hoewel de impact van vaders minder uitgebreid onderzocht is dan die van moeders, benadrukken experts het belang van beide ouders in de ontwikkeling van een gezonde foetus. Dr. Elliott, een vooraanstaand kinderarts, stelt dat volksgezondheidscampagnes zich zouden moeten richten op het bevorderen van gezonde drinkgewoonten bij zowel moeders als vaders.

Ondanks dat er geen definitief “veilig” niveau van alcoholconsumptie voor aanstaande vaders is vastgesteld, wordt matig drinken soms als aanvaardbaar beschouwd. Echter, het minimaliseren van alcoholgebruik of het volledig vermijden ervan tijdens de conceptie en zwangerschap blijft de aanbevolen richtlijn om mogelijke risico’s voor de gezondheid van de kinderen te beperken.

Meer
Lees meer...