Onnozelteiten waar je zat van wordt en 23 andere toestanden met alcohol

Hier zijn 23 onwaarschijnlijke dingen die allemaal met alcohol te maken hebben. Hoe je zonder deze kennis geraakt bent waar je nu bent, is een raadsel.

1. Terwijl je dit leest, zijn 50 miljoen mensen op deze planeet dronken

Op elk gegeven moment is 0,7 procent van de wereldbevolking dronken. Of: dik 50 miljoen zatten.

2. Sommige mensen zijn wandelende brouwerijen

Auto-brewery syndrome heet de aandoening, waarbij mensen die een infectie hebben met saccharomyces cerevisiae in hun darmen alcohol gaan aanmaken wanneer ze bijvoorbeeld dingen met zetmeel eten. En ze worden daar ook echt dronken van. De aandoening is extreem zeldzaam, maar een aantal advocaten hebben het toch al gebruikt om hun cliënten te verdedigen. Zonder succes overigens.

3. Alcohol in de ruimte

Er hangt een wolk alcohol met een diameter van 463 miljard kilometer in de ruimte. Op 10.000 lichtjaren van de aarde, in de buurt van het sterrenstelsel Aquila. Stel dat we daar ooit geraken, dan is dat evenveel alcohol als er in 4.000.000.000.000.000.000.000.000 pinten bier zit.

4. De grootste fles champagne

De grootste fles champagne die je ook daadwerkelijk kan kopen, is een Midas van 30 liter van Armand de Brignac. Die kost wel 49.500 euro. De fles weegt 45 kilo, is anderhalve meter hoog en qua volume gelijk aan 40 normale flessen.

En hier is de vraag van één miljoen: welke zot geeft 49.500 euro aan 30 liter champagne in één fles als hij voor hetzelfde geld 1.650 gewone flessen kan kopen met in totaal 1.150 liter kwaliteitschampagne?

5. 248.426 euro is de grootste bedrag dat één man op één avond uitgaf in een bar

Een zekere Alex Hope, een 23-jarig wonderkind van de beurs in Londen. Hij deed het in de PlayGround Club van de Hilton in Liverpool. De kelners zullen hem niet hebben tegengehouden: de service bedroeg meer dan 20.000 euro. 

Alex Hope bleek trouwens geen whizkid van de beurs, maar een oplichter pur sang. De bijna drie miljoen die hij er in een jaar doordraaide was gewoon geld van zijn klanten. Hij was, zo bleek, voor hij iedereen te grazen nam, werkzaam als tapper in een biertent in Wembley Stadium en was erin geslaagd zich naar de top te lullen in de Londense City. We vroegen ons hierboven af wel soort komieken geld geven aan een Midas van Armand de Brignac. Wel, hier heb je er een.

6. Het wereldrecord pinten drinken

Het fenomenale record meeste pinten drinken op één avond staat nog steeds op naam van de in 1993 op 46-jarige leeftijd overleden André René Roussimoff, beter bekend als André the Giant. André woog 240 kilo en was 2 meter 13 cm groot.

“It usually takes two liters of vodka just to make me feel warm inside” vertelde dit achtste wereldwonder ooit. André staat in het recordboek omdat hij ooit in zes uur 119 pinten van 35 cl dronk (en recht bleef staan). De man dronk ooit 156 pinten op één avond, maar dat telde niet omdat hij toen buiten westen ging.

7. Spirytus Rektyfikowany 96%

Dit spul uit Polen is het sterkste wat je kan kopen. Voor je ideeën krijgt: don’t. Iets waar je in principe een auto kan op laten rijden, dat wil je echt niet puur in je lijf gieten.

8. Het oudste bier dat je nog kan drinken

Weihenstephan, een Duits witbier, is het oudst gebrouwen bier dat je nog steeds kan drinken. De brouwerij bestaat al sinds het jaar 768.

9. Hoe lang zuipen we al? 12.000 jaar

Het eerste bier dat werd gebrouwen en behoorlijk lijkt op wat het nog steeds is? Wellicht was dat 7.000 jaar geleden in wat nu Iran is. 5.000 jaar geleden bereikte het onze contreien. Over wie zich wanneer het eerst lazarus zoop, daar wordt nog wel flink over gediscussieerd. De jongste tijd neigt die eer naar de Chinezen te gaan, die 9.000 jaar geleden al fruit- en rijstwijnen maakten.

De Chinezen zouden het alvast als eersten op “industriële” schaal hebben gedaan. Alcoholische dranken zouden voor het eerst gemaakt zijn 12.000 jaar geleden. Wijn van druiven dook 8.000 jaar geleden op in Georgië en verspreidde zich zo naar het Middellandse Zeegebied. 

10. Brewmeister Snake Venom: 68% vol

Het strafste bier ter wereld wordt in Schotland gebrouwen en heet Brewmeister Snake Venom. 68% alcoholpercentage. Het kost overigens meer dan 80 euro per flesje, en komt met een waarschuwing dat je er maar 3,5 ml per keer mag van drinken.

11. Bierflesje openen met je tanden

Een Indiër, genaamd Murali K.C. heeft het wereldrecord meeste flesjes bier opendoen met je tanden in één minuut gepakt in 2011: 68. Krunoslav Budiselic, een Kroaat, heeft het wereldrecord qua volume: hij opende 2.000 flesjes bier met zijn tanden in 28 minuten en 11 seconden.

12.  Biermijl onder de vijf minuten

James “The Beast” Nielsen heeft dit jaar voor het eerst de biermijl in minder dan vijf minuten gelopen. Hij deed er 4 minuten 57 seconden over. Daarmee verpulverde hij meteen ook het record van Josh “Harry” Harris uit 2013, die de biermijl in 5 minuten 4.9 seconden liep. 

De biermijl is een discipline waarbij een mijl, verdeeld over rondjes van 400 meter, moet worden gelopen en bij elk rondje moet er een blik bier (4 x 33 cl, dus, met minimum 5% alcohol) worden gedronken. Wie zijn bier niet kan… euh… binnenhouden, moet een extra rondje van 400 meter afleggen. 

13. Duurste cocktail kost 11.300 euro

Hij bestaat pas sinds eind september en heet Gigi’s, naar het gelijknamige restaurant in Londen waar ze hem serveren. Hij wordt gemaakt van onder meer vintage Cristal-champagne en een Samalens Vieille Relique Vintage Bas Armagnac uit 1888. Er zijn blijkbaar echt mensen die dat drinken in Mayfair, voornamelijk Russen. 

14. Speed drinkers

Australië is een land naar ons hart. Bob Hawke, eerste minister van dat land tussen 1983 en 1991, dronk ooit 1,4 liter bier in 12 seconden. Dat zijn meer dan vier 33’ers. In 12 seconden. Peter G. Dowdeswell, een Engelsman, dronk 2 liter bier in 6 seconden op 7 februari 1975. En Steven Petrosino (foto) dronk 1 liter bier in 1,3 seconden op 22 juni 1977. 

15. 77 jaar aan de toog

Angelo Cammarata is de man die het langst achter de toog stond: 77 jaar. Hij stopte ermee op zijn 95ste en verkocht zijn café in Pittsburgh in 2009.

16. Niemand kan zuipen als Polen

De drie absolute records van mensen die moesten blazen, staan op naam van Polen. Bovendien, van de vijf mensen waarbij ooit meer dan 1% BAC of blood alcohol content werd gevonden, zijn er drie afkomstig uit Polen. 

Even in perspectief zetten: als je in ons land een BAC van 0.05% hebt achter het stuur, dan ben je in overtreding. Ergens tussen 0.2 en 0.3% BAC krijgen de meesten onder ons een black-out. Tussen 0.3 en 0.5% BAC ga je van je stokje. Alles boven 0.5 à 0.7 wordt als dodelijk beschouwd voor normale mensen. 

1.48% BAC is dus compleet out of this world. Maar een pipo in Waschau presteerde het toch. Hij had graanalcohol gestolen op z’n werk in de distilleerderij en die via een “spelletje met een trechter” binnen gekapt.

 17. Vat bier gooien

7 meter 29 centimeter is hoe ver de Duitser Benjamin Hedermann een vol vat bier van 50 liter gooide. Bij de vrouwen is het wereldrecord van Michaele Pennekamp, ook uit Duitsland. Zij gooide zo’n vat 3 meter 47 centimeter ver.

18. De Tsjechen zijn nog steeds de grootste bierdrinkers

Ze drinken daar gemiddeld 160,5 liter bier per jaar. Da’s 43 centiliter bier per dag. Alle Tsjechen. In België komt dat op 78 liter per jaar per Belg.

19. Grootste pint

Net geen 1.500 liter Guinness ging daar in.

20. 11 vaten op z’n hoofd

John Evans, een Brit, kon 10 seconden lang elf lege biervaatjes op zijn hoofd balanceren.

21. Biervaten over een hek van 5 meter hoog gooien

Twintig volle vaatjes van elk 50 liter over een hek van 5 meter hoog gooien: het wereldrecord daarvoor staat op naam van de Fin Juha-Matti Räsänen. Hij deed daar 7 minuten en 10 seconden over.

22. Cenosillicafobie

De angst voor een leeg glas bier. Die fobie bestaat dus echt. Cenos komt uit het Grieks, oorspronkelijk Kenos, hetgeen leeg betekent. Sillica zou eigenlijk als Silica geschreven moeten worden, met één l dus en komt van het Latijnse woord silicium, oftewel zand, waar je glas van maakt. 

23. Populairste sterke drank

Soju, de nationale sterke drank van Zuid-Korea. Daar werden vorig jaar meer dan 500 miljoen flessen van verkocht in 80 landen. En dat is meer dan wodka blijkbaar.

Meer
Lees meer...