DierAnimal: het is geen spelfout op uw stembiljet, maar een nieuwe partij in België die het, u raadt het nooit, wil opnemen voor de dierenrechten in België. In Nederland scoort de Partij voor de Dieren (PvdD) elk jaar een beetje beter, maar zijn we er in België wel klaar voor? De ambities voor DierAnimal zijn momenteel nog beperkt.
Unitair, tweetalig en gericht op dierenwelzijn: het zijn drie dingen die je wel kan afleiden uit de naam van de nieuwste politieke partij van België: DierAnimal. Vijf dertigers en een vijftiger die de rechten van de dieren bij de mensen willen verdedigen. In Nederland bleek het concept niet te ver gezocht: de partij haalde daar vijf zetels.
Blijven proberen
DierAnimal heeft momenteel eerder kleine ambities: met de gemeenteraadsverkiezingen doen ze nog niet mee. Het doel is een zitje bij de federale verkiezingen. En als dat niet lukt, dan proberen ze het de volgende keer gewoon nog eens: “Lukt het niet van de eerste keer, dan is dat geen ramp, dan blijven we proberen tot dieren een stem krijgen in ons politiek bestel,” zegt Peter Verhaeghe aan VTM NIEUWS.
“Ook al zijn er twee ministers en een staatssecretaris in ons land bevoegd voor dierenwelzijn, we denken dat er nood is aan een ‘abolitionistische’ dierenpartij die druk uitoefent op de klassieke partijen die in feite niets doen voor de dierenrechten, tenzij wanneer er een schandaal uitbreekt door bijvoorbeeld undercoverbeelden van dierenmishandeling die in een slachthuis zijn gedraaid”, geeft Verhaeghe ook nog mee.
Kiesdrempel
Om in België zelfs maar een zetel te kunnen innemen, zal DierAnimal wel over de kiesdrempel van 5% moeten. In Nederland bestaat die niet. DierAnimal zal eerst even aan de eigen partijstandpunten werken, daarna proberen ze over die kiesdrempel te raken. Ook in Nederland kende de PvdD een gestage groei: eerst geen zetels, intussen staan ze op vijf zetels. Ze hadden daar 3,5% van de stemmen voor nodig.
Nog in Nederland is de PvdD ook wel bekend voor een aantal andere standpunten. Zo staan zij achter een minimuminkomen, wat in België niet voldoende is. Eerder al had PvdD ook een Belgische afdeling, maar zij haalden in 2004 slechts 0.6% van de stemmen. Voorzitter Jan Van Puyvelde trok toen naar Lijst Dedecker.
Eindelijk een partij voor de dieren in België: DierAnimal. Burgers, verenigingen, politieke partijen: de dieren hebben onze stem nodig! #DierAnimal pic.twitter.com/bbGQlgmFhj
— Bite Back (@bitebackorg) 19 februari 2018