Ook verslaafd aan nagelbijten? Met deze tips raak je er vanaf

Bijt jij ook regelmatig je nagels kapot? Wellicht zal je het niet graag horen, maar eigenlijk is dat echt niet gezond. Niet alleen is het slecht voor je nagels en vingertoppen, omdat je vaak tot bloedens toe aan je nagels zit te bijten, bovendien krijg je op die manier ook heel wat bacteriën binnen. Afkicken is dus de boodschap. Klinkt makkelijker dan het is? Niet met deze tips!

Op het eerste gezicht lijkt nagelbijten iets onschuldigs, en loop je hoogstens het risico op nagels die weleens een manicure zouden kunnen gebruiken. Toch is deze gewoonte schadelijker dan je zou denken.

Door op je nagels te bijten, krijg je namelijk bacteriën binnen, vertelt dermatologe Dr. Shari Lipner aan Huffington Post. De meeste daarvan worden afgebroken door je speeksel of door maagzuur, maar sommige bacteriën kunnen tot maag- en darmklachten leiden. Geen pretje … Bovendien kan nagelbijten zorgen voor permanente bruin-zwarte lijnen op de nagels, kortere nagels door een vervorming van het nagelbed en zwelling van het tandvlees of zelfs abcessen. Hoog tijd dus om komaf te maken met deze slechte gewoonte!

Wil je wel stoppen met nagelbijten, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Dan hoef je echt niet rond te lopen met latex handschoenen om toch maar niet in de verleiding te komen. Deze tips kunnen je alvast op weg zetten.

Doe mee aan de hype en koop een fidget spinner

Jawel, je leest het goed: spinners zijn een prima hulpmiddel tegen nagelbijten. Door met een spinner te spelen ben je niet alleen bezig met je handen, het verzet ook je gedachten. En dat is precies wat je moet doen wanneer je zin krijgt om op je nagels te bijten.

Al beperkt zich dat niet tot een spinner natuurlijk. Ga je liever voor een stressbal? Als het maar je gedachten verzet en je handen iets te doen geeft, is het een prima hulpmiddel en een vrij efficiënte manier om nagelbijten tegen te gaan. Dat is zeker het geval als je het enkel doet tijdens een taak of wanneer je een probleem oplost.

Gebruik een speciale nagellak

Er werd jarenlang onderzoek verricht om nagelbijters van hun slechte gewoonte af te helpen. Er wordt een bittere of pikante smaak toegevoegd aan nagellak om je af te schrikken. De techniek blijkt vrij efficiënt te zijn, maar mensen die echt verslaafd zijn aan nagelbijten laten zich niet tegenhouden door een slecht smaakje. Bovendien krijg je op die manier chemicaliën binnen die op lange termijn misschien niet zo veilig zijn.

Met andere woorden, speciale nagellak kan een goeie oplossing zijn als je occasioneel op je nagels bijt omdat je je verveelt of als je het onbewust doet.

Gebruik vaseline

Nagelbijten zorgt niet alleen voor wondjes. Door vaak met je handen in je mond te zitten, droogt de huid van je vingers ook uit eens je speeksel is opgedroogd. Die droge huid zorgt ervoor dat je sneller wondjes krijgt en dat je nagels sneller scheuren, met een vicieuze cirkel tot gevolg.

Door een dikke voedende handcrème te gebruiken, krijgt je huid de kans zich te herstellen. Vaseline is bijvoorbeeld een prima idee, want naast de herstellende functie heeft dat ook een vreemde textuur en smaak, wat helpt om niet op je nagels te bijten. Win-win dus!

Hou een vijl bij de hand

Heel vaak lokt een gescheurde of gebroken nagel het nagelbijten uit, omdat je de nagel wil ‘herstellen’. En eens je begint te bijten, blijf je dat doen tot er nauwelijks nog nagels overblijven. Daarom kan het een goed idee zijn om altijd een vijl bij de hand te houden om het probleem van een kapotte nagel op te lossen. Als je je fysiek moet verplaatsen om een vijl te halen, is het vaak gemakkelijker om gewoon te beginnen prutsen en bijten aan je nagels.

iStock

Ga voor nail art

Veel nagelstylistes waren vroeger zelf notoire nagelbijters. Door je nagels te versieren met patroontjes ben je meer geneigd om ze intact te houden. Een nieuwe routine inbouwen, biedt bovendien de ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten. Al zal het wel wat tijd kosten om gewoon te worden aan die nieuwe routine én van je nagels af te kunnen blijven. Maar na een paar maanden krijg je die nail artecht onder de knie en sta je versteld van je eigen kunnen. Een kwestie van volhouden dus!

Ben je echt niet creatief of heb je geen tijd om met nail art te beginnen, dan kan je het ook gewoon op glitterlak houden. Die lak is niet zo gemakkelijk te verwijderen, en als je toch aan je nagels begint te knabbelen krijg je glitter op je tanden, wat een extra duwtje in de rug geeft om van je nagels te blijven.

Ga voor gelnagels of -lak

Gelnagels of -lak zorgen ervoor dat je nagels heel hard worden, waardoor je er niet op kan bijten zonder je tanden te beschadigen. Daardoor zijn ze één van de beste middeltjes tegen nagelbijten. Opgelet, het is wel belangrijk om de nagels op de juiste manier te (laten) verwijderen. Als je ongeduldig aan je nagels begint te frunniken om alles te verwijderen, dan is de kans groot dat je die beschadigt. Na het verwijderen wrijf je ze best in met een nagelriemolie om je nagels extra te versterken.

Praat erover met je huisarts of dermatoloog

Heb je alles al geprobeerd maar lukt het je niet om te stoppen met nagelbijten? Denk je dat er misschien meer aan de hand is? Dan kan het een goed idee zijn om de hulp van je arts in te roepen.

Veel succes!

iStock
Meer
Lees meer...