Je moet je zeker niet schuldig voelen, als je nog eventjes wil wachten met je eerste baby. Je bent duidelijk niet de enige want volgens het studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie zouden meer dan zeven op de tien vrouwen tussen 25 en 34 jaar oud zijn bij hun eerste bevalling. Dus je hebt nog wel tijd hé?
Blijkbaar zijn vrouwen in Vlaanderen helemaal niet meer gehaast om een kindje te krijgen. Volgens het jaarverslag van 2016 van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) krijgen de meeste vrouwen krijgen hun eerste kindje tussen 25 en 34 jaar. De gemiddelde leeftijd voor de eerste bevalling is ook gestegen: in 2016 stond deze op 28,9 jaar en in 1991 op 26,3 jaar.
Ouder dan veertig
Volgens het rapport is 2,8 procent van de vrouwen veertig of ouder bij de eerste bevalling. Op zich is dat geen groot probleem, maar er worden wel andere cijfers in kaart gebracht die specialisten ongezond noemen. De voorzitter van het SPE, dokter Hendrik Cammu, spreekt op VRT.be van een ongezonde evolutie omdat oudere moeders vaker medische problemen hebben.
De gynaecoloog zegt dat vooral de extremen qua leeftijd een probleem kunnen hebben met bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk. Daarnaast is de kans bij vrouwen die ouder zijn dan veertig groter om kleinere of dikkere kinderen te krijgen. “Die vrouwen komen in de menopauze terecht als hun kind acht tot negen jaar is, wat mentaal zwaarder kan zijn”, voegt de Cammu nog toe.
Volgens het onderzoek zou het aantal keizersnedes wel blijven stijgen. Blijkbaar ligt het aantal voor het vierde jaar op rij boven de 20 procent. Daarnaast wordt ook nog een sterke daling opgemerkt in het aantal kinderen met trisomie 21, ook gekend als het downsyndroom. In 2016 daalde het aantal naar 31 terwijl de jaren daarvoor het aantal gevallen rond 50 lag. De daling is waarschijnlijk te danken aan de NIPT-testen, waardoor je afwijkingen makkelijker kan opsporen. “Zelfs al is de test onfeilbaar, dan nog zullen er steeds vrouwen zijn die geen test ondergaan”, zegt Cammu.
Voor de rest zijn er geen gigantische veranderingen in Vlaanderen. Zowel de perinatale sterfte blijft dalen als het aantal tienerzwangerschappen. Zo spreekt het rapport over één op de 81 vrouwen die tiener is bij de eerste bevalling.