Op deze manier kun je de akoestiek verbeteren in huis

Geschreven met branded content van Woodupp.

Heb je last van echo’s en galm in je woning? Dit probleem wordt vaak veroorzaakt door kale wanden en vloeren die geluiden weerkaatsen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en irritatie omdat je brein constant bezig is om omgevingsgeluiden te filteren. Maar wat als je liever geen overdaad aan gordijnen, tapijten en kunstwerken wilt in je minimalistische inrichting? Overweeg dan het gebruik van akoestische wandpanelen. Ze zijn niet alleen een elegante toevoeging aan je interieur, maar absorberen ook geluid.

Wat zijn akoestische wandpanelen?

Akoestische wandpanelen zijn ontworpen om geluid te absorberen en zo de huiselijke akoestiek te verbeteren. Veel huishoudens kiezen tegenwoordig voor een minimalistische of Scandinavische stijl, wat helaas vaak leidt tot geluidsweerkaatsing tegen de lege wanden en vloeren. Dit resulteert in een hinderlijke galm. Met een akoestisch wandpaneel voeg je een modieus element toe dat tevens geluid dempt. Deze panelen bestaan uit drie lagen: vilt, een vezelplaat, en MDF-latten met een melamine oppervlak. Het vilt dempt en absorbeert geluid, terwijl de vezelplaat de geluidsgolven breekt.

Waar kun je het beste akoestische panelen bevestigen?

Voor het plaatsen van akoestische panelen is het mogelijk om deze zowel aan het plafond als aan de wanden te monteren. Om maximale akoestische verbetering te bereiken, is het aan te bevelen om zowel het plafond als de muren van panelen te voorzien. In het geval van tegenover elkaar liggende muren, volstaat het om slechts één van de muren met akoestisch materiaal te bedekken. Dit helpt bij het absorberen van geluidsgolven die niet alleen tussen de muren, maar ook tussen het plafond en de vloer.

Montage

Er zijn meerdere methode voor het installeren van akoestische wandpanelen, afhankelijk van het soort paneel en de muurconstructie:

– Lijmbevestiging: Deze eenvoudige techniek vereist alleen kit en een kitspuit. Breng ruim kit aan op de achterzijde van het paneel en druk dit stevig tegen de muur. Het is belangrijk om de instructies van de producent hierbij te volgen.

– Schroefmontage: Deze meer permanente bevestigingswijze maakt gebruik van een boormachine. Bevestig de panelen rechtstreeks aan de muur met schroeven. Indien nodig, kan er eerst een frame of houten platen aan de muur bevestigd worden. Gebruik schroeven die lang genoeg zijn om zowel door het paneel als in de muur of het hout te dringen.

– Z-clip Bevestiging: Bij deze methode installeer je metalen clips aan zowel de muur als het paneel. De panelen kunnen vervolgens gemakkelijk in de clips geschoven worden, wat het mogelijk maakt om ze indien nodig te verwijderen of te herpositioneren. Hoewel deze optie vaak minder strak oogt dan de andere methoden, biedt het meer flexibiliteit.

Hoeveel panelen heb je nodig?

Als je overweegt akoestische wandpanelen aan te schaffen, is het belangrijk te bepalen hoeveel je er nodig hebt. Dit hangt af van de grootte van je ruimte en de mate van galm die je wilt verminderen. Voor een gemiddelde woonkamer met een plafondhoogte tot 3 meter is het aan te raden dat ongeveer 25% van het vloeroppervlak bedekt is met panelen. Voor kamers met een hoger plafond (3-5 meter) is dit percentage ongeveer 35%.

Voordelen en nadelen van akoestische panelen

Het installeren van akoestische panelen biedt tal van voordelen, zoals verbeterde concentratie, meer rust en privacy, en een algeheel ontspannener gevoel. Ze zijn vaak ook een stijlvolle aanvulling op het interieur. Er zijn weinig nadelen, maar let wel op de brandgevoeligheid van sommige panelen.

Onderhoud en reiniging

Om de effectiviteit en levensduur van akoestische panelen te waarborgen, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. Stofzuig de panelen regelmatig met een zachte borstel en lage zuigkracht. Vermijd het gebruik van water of natte doeken, en gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen. Bij vervuiling kun je een droge microvezeldoek gebruiken. Controleer de panelen ook regelmatig op beschadigingen en vervang beschadigde panelen om de akoestische kwaliteit te behouden.

Meer
Lees meer...