Openingsceremonie Olympische Winterspelen: waarom het de moeite is om vanmiddag te kijken

Openingsceremonie Olympische Winterspelen: waarom het de moeite is om vanmiddag te kijken

De Olympische Winterspelen gaan vandaag van start in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. En naar goeie gewoonte hoort er bij de start van de Spelen een openingsceremonie. Dit is wat we daar nu al over weten.

Vanmiddag is het tijd voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het zal een spektakel worden, waaraan meer dan 2.000 mensen deelnemen.

Artiesten

Er zullen verschillende Zuid-Koreaanse artiesten aantreden tijdens de openingsceremonie. Het gaat om Ha Hyun-woo van de band Guckkasten, Ahn Ji-young van het duo Bolbbalgan4, and de band Deulgukhwa. Allemaal onbekende en onuitspreekbare namen voor ons, maar stuk voor stuk vedetten in hun thuisland. Bereid je dus maar voor op een portie K-Pop van formaat.

Het volkslied van Zuid-Korea zal gezongen worden door Hyolyn, die deel uitmaakte van de K-Popgroep Sistar. Het zal een aangepaste versie zijn van het klassieke volkslied Aegukga.

Tot slot zal bij het ontsteken van de olympische vlam het themanummer van de Olympische Winterspelen, Let Everyone Shine, gezongen worden door Insooni, wiens muzikale roots eveneens in de K-Popwereld liggen.

Dieren en 2.000 figuranten

Verder zal de show in het teken staan van vrede. Vijf kinderen van zullen de ceremonie op gang trekken en er zullen ook levende dieren te zien zijn in de show.

De cast van de show bestaat uit maar liefst 2.000 man, maar er zal ook gebruikgemaakt worden van augmented reality en de Zuid-Koreanen zullen ook hun 5G-technologie demonstreren tijdens de openingsceremonie.

Interessante kanttekening is wel dat de temperatuur op het moment van de openingsceremonie tot -10 kan zakken. Dus het zal een show worden met veel gebibber.

EPA

Vlaggenceremonie

De olympische openingsceremonie zou natuurlijk de olympische openingsceremonie niet zijn zonder de vlaggenstoet. De landen zullen optreden in een een ietwat bizarre volgorde, maar daar is eigenlijk een logische verklaring zijn.

Griekenland zal traditiegewijs de stoet op gang trekken, daarna volgen de andere landen op alfabetische volgorde volgens hun naam in het Zuid-Koreaans. België zit op die manier op de 28ste plaats, in plaats van vooraan, waar je ons land eerder zou verwachten.

De stoet wordt afgesloten door Noord- en Zuid-Korea die voor de gelegenheid onder dezelfde vlag lopen.

Vlaggendrager Seppe Smits

Voor ons land zal snowboarder Seppe Smits de vlag dragen. Smits zal tijdens de spelen in actie komen op de onderdelen big air en slopestyle, het onderdeel waarin hij regerend wereldkampioen is. Big air staat voor de eerste keer op het programma van de Olympische Winterspelen.

Smits maakt voor ons land het meeste kans om met een medaille terug te keren. Hij komt in actie op zaterdag in de slopestyle en op 19 februari in de big air.

Strubbelingen bij de VS

Bij de delegatie van de Verenigde Staten zorgde de keuze voor de vlaggendrager voor een heuse rel. Ze kwamen er daar niet uit wie het stadion zou mogen betreden met de vlag van de Verenigde Staten.

Na een stemming hadden schaatser Shani Davis en rodelaarster Erin Hamlin even veel stemmen. Daardoor werd er besloten om de beslissing op een ‘eerlijke’ manier te nemen: met een spelletje kop of munt.

Erin Hamlin had het geluk aan haar kant en krijgt zo de eer om de vlag van haar land te dragen. Maar dat is niet naar de zin van Shani Davis, die zo op een ongelukkige manier die kans misloopt.

“Wachten tot 2022”

Op Twitter haalt de schaatser uit naar de beslissing. “Ik ben een Amerikaan en toen ik in 2010 goud won op de 1000 meter werd ik de eerste Amerikaan die zichzelf op dat onderdeel wist op te volgen. Team USA heeft op een oneervolle manier, met het werpen van een munt, beslist wie de vlaggendrager van 2018 wordt. Geen probleem. Ik kan wachten tot 2022.”

Hij voegt aan de tweet ook de hashtag #BlackHistoryMonth2018 toe. Waarmee hij insinueert dat de keuze iets te maken heeft met zijn huidskleur.

Volgens hem had er zelfs geen munt geworpen moeten worden, omdat hij de rechtvaardige vlaggendrager is. Want inderdaad, wanneer we kijken naar zijn palmares, doet hij het met twee gouden en twee zilveren medailles op de Olympische Winterspelen een pak beter dan Erin Hamlin, die zich tevreden moet stellen met één bronzen medaille. Bovendien is het voor de 35-jarige Davis waarschijnlijk de laatste keer dat hij zal aantreden in de Olympische Winterspelen.

Davis laat dan ook weten dat hij niet zal meelopen met de Amerikaanse delegatie tijdens de openingsceremonie vanmiddag.

Noord- en Zuid-Korea

De delegaties van Noord- en Zuid-Korea zullen tijdens de vlaggenceremonie onder dezelfde vlag lopen. Een witte vlag met daarop het silhouet van het Koreaanse schiereiland in het blauw.

Noord- en Zuid-Korea nemen deel aan ijshockey bij de vrouwen met één team, met speelsters van Noord- en Zuid-Korea. Dit deed, vooral bij de Zuid-Koreaanse ijshockeyspeelsters, veel stof opwaaien. Nadat enkele van hun speelsters gediskwalificeerd werden, werden de meisjes vervangen door speelsters uit Noord-Korea. Sterk tegen de zin van de Zuid-Koreaanse speelsters. Ze vonden dat hun medaillekansen ondergeschikt waren aan de politiek. De Zuid-Koreaanse premier is het daar niet mee eens en lacht hun bezwaren weg. “Veel medaillekansen hadden jullie toch al niet.”

Het is al twaalf jaar geleden dat de gedeelde vlag van Noord- en Zuid-Korea nog eens boven werd gehaald. Dat gebeurde toen op de Olympische Winterspelen in Turijn van 2006.

Wikipedia

Je kan de openingsceremonie live volgen op Canvas vanaf 12.00 uur.