Een onderzoek binnen de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) stelt dat alle vormen van bewerkt vlees, zoals hesp, spek, worst en salami kankerverwekkend zijn. En ook rood vlees wordt al lang in vraag gesteld. Het is de sterkste aanval die de WGO ooit op vlees heeft ingezet. Vlees zou nu even kankerverwekkend zijn als roken.
We horen de vraag al komen: “Wat mogen we dan eigenlijk wel nog eten?” Als we de studie van de WGO mogen geloven, dan moeten we dus heel wat van ons lijstje schrappen. Een groep van 22 internationale experts kwam tot het besluit na het bestuderen van tientallen jaren aan studiemateriaal over de link tussen bewerkt vlees, rood vlees en kanker. Ze bestudeerden experimenten, studies naar het dieet van mensen, en ze onderzochten celmechanismen die door rood vlees kanker kunnen ontwikkelen.
50 gram per dag
Vlees hoort volgens de studie in de hoogste categorie van factoren die kanker kunnen veroorzaken. Daarmee komen vleesproducten naast sigaretten, alcohol en asbest te staan. Volgens het rapport verhoogt het risico op darmkanker met 18 procent wanneer je 50 gram bewerkt vlees per dag eet. Dat is ongeveer evenveel als één worst, of minder dan twee plakjes spek. Als je 100 gram rood vlees per dag eet, stijgt het risico met 17 procent, maar de WGO geeft wel toe dat het bewijs voor die laatste uitspraak heel beperkt is.
Het World Cancer Research Fund (WCRF) heeft al eerder gewaarschuwd voor de sterke bewijzen dat rood vlees de oorzaak van darmkanker kan zijn. Zes jaar geleden raadden ze volwassenen nog aan niet meer dan 70 gram bewerkt vlees per week te eten, kinderen kunnen zelfs beter geen vlees eten.
Vooral in de VS mogen we ons nu aan een oorlog tussen de WGO en de vleesindustrie verwachten. De onderzoekers waren namelijk niet unaniem over hun conclusies en de Amerikaanse vleesindustrie zou al een tijdje een antwoord aan het voorbereiden zijn. Sommige wetenschappers vragen zich ook gewoon af of de WGO wel over substantiële bewijzen beschikt om zo’n straffe conclusie over vlees te kunnen formuleren.
Omstreden
Er wordt al langer onderzoek gedaan naar de potentiële link tussen rood vlees en kanker. Maar de WGO gaat nu veel verder dan andere wetenschappers ooit hebben gedaan. Onderzoekers merken bijvoorbeeld dat mensen die meer groenten en fruit eten een lager risico op darmkanker lopen. Maar het is niet duidelijk welke factoren van hun dieet de belangrijkste rol spelen. Er is dus een verschil tussen stellen dat vlees het risico op kanker vergroot of dat vlees kanker veroorzaakt.
Om dit soort conclusies te kunnen bevestigen zijn grootschalige experimenten nodig, oppert de Washington Post. Proefpersonen zouden jarenlang moeten worden gevolgd. De ene groep zou veel vlees moeten eten, de andere iets minder, en nog een andere totaal geen vlees. Maar omdat zoiets duur is en mensen hier niet graag aan meewerken, worden dit soort studies zelden uitgevoerd. Toch houdt de WGO voet bij stuk: “Ik begrijp dat sommige mensen nogal sceptisch kunnen zijn over dit rapport, omdat de gegevens niet zo sterk zijn”, zegt professor Paolo Boffetta. “Maar in dit geval zijn de epidemiologische bewijzen sterk.”
(Bronnen: The Telegraph, The Washington Post)