Op de sociale netwerksite LinkedIn kan je vanaf nu je online/offline status met de wereld delen. Zo kunnen andere gebruikers zien of je vaak op de site komt en dus eventueel op zoek bent naar een (nieuwe) job. Deze nieuwe functie kan manueel uitgeschakeld worden, maar het krijgt heel wat kritiek.
Voortaan kan je op LinkedIn melden als je online komt om uiteindelijk chatconversaties te houden. Dat meldt de Britse krant The Times. LinkedIn hoopt naar eigen zeggen dat er op die manier gemakkelijker gesprekken worden opgestart: “De nieuwe functie kan heel wat voordelen bieden. Wanneer rekruteerders merken dat een interessante kandidaat online is aangemeld, kan er gemakkelijk rechtstreeks contact worden opgenomen.”
Wie niet wil dat de buitenwereld ziet dat je online komt, moet de functie manueel uitschakelen. “Bovendien is het ook mogelijk een selectie maken, waardoor slechts een beperkt groep bekenden over de online status van de betrokkene wordt geïnformeerd”, laat LinkedIn weten. “Onder meer de huidige werkgever zou daarbij kunnen worden uitgesloten.”
Kritiek uit bedrijfswereld
Managing director van het marketing-bureau Seen Connects Sedge Beswick gaat akkoord dat de nieuwe functie de rekrutering kan vergemakkelijken, maar hij uit ook scherpe kritiek. Zo kan de huidige baas van een kandidaat volgens hem zien als die laatste actief is op LinkedIn. Die kan zich dan vragen stellen bij de loyaliteit en online activiteiten van zijn werknemer en hem/haar eventueel benadelen of zelfs ontslaan.
Paul Armstrong, topman van technologie-adviseur Here/Forth, zegt dat deze nieuwe functie de privacy van de LinkedIn-gebruikers schendt. Volgens hem is de applicatie vooral bedoeld om gebruikers meer en langer op het platform van LinkedIn vast te houden.