Oplopende rente laat Belgische woningmarkt iets afkoelen 

Geschreven met branded content van hypotheekwinkel.be

De toegenomen hypotheekrente maakt dat analisten verwachten dat de Belgische woningmarkt dit jaar verder afkoelt. Momenteel gaat men uit van een lichte daling in de gemiddelde woningwaarde; -0,5 procent. In de basis lijkt dat goed nieuws voor starters, die de afgelopen jaren zeer moeizaam aan een woning kwamen. Tegelijkertijd schuilt er het gevaar van de toegenomen rente, die maakt dat consumenten minder kunnen lenen voor de aankoop van een huis. Vaak start de zoektocht naar een woning met de vraag: hoeveel kan ik lenen? Iets waarop doorgaans geen eenduidig antwoord te geven valt; het is sterk afhankelijk van een groot aantal financiële factoren. 

Simulatie uitvoeren voor een hypothecaire lening 

Consumenten doen er verstandig aan om nog voor het eerste gesprek met een financieel adviseur een simulatie uit te voeren voor hun hypothecaire lening. Er zijn verschillende websites waarop het uitvoeren daarvan mogelijk is. Houd er rekening mee, dat een simulatie lang niet altijd een goede weergave geeft van de werkelijkheid. In die zin, dat een simulatie slechts een indicatie geeft van hetgeen een woningzoekende kan lenen bij de hypotheekverstrekker. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het daadwerkelijke maximum moet door een financieel adviseur worden vastgesteld tijdens een eerste gesprek. Een financieel adviseur kijkt naar veel meer factoren, dan hetgeen waarnaar een online tool kijkt. 

Komende jaren mogelijk een verdere daling van de huizenprijzen 

Analisten verwachten dat de daling in de huizenprijzen ook in 2024 doorzet. Het zou kunnen leiden tot een reële correctie van zo’n elf procent ten opzichte van begin 2022. Hierbij wordt uitgegaan van een daling in de prijzen van een half procent in 2023 en een lichte stijging van circa een procent in 2024. 

Verschillende gevaren voor de Belgische woningmarkt 

Zeker een stijging van de huizenprijzen in 2024 zou een positief signaal kunnen zijn richting de toekomst, uitgaande van het perspectief van een huiseigenaar. Er zijn echter verschillende potentiële gevaren te onderkennen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat België een vrij oud gebouwenpark kent, waarbij het merendeel van de woningen nog voor 1981 gebouwd werd. Ook wordt in België relatief vaak voor open tot halfopen bebouwing gekozen, wat veel minder energiezuinig is dan bijvoorbeeld een appartement. Dat valt te verklaren door het feit dat appartementen gedeeltelijk verwarmd worden door de uitgaande warmtestroom uit de woning van buren. Zij verwarmen de muren tussen twee appartementen, waardoor er minder energie hoeft te worden verbruikt.

Meer
Lees meer...