Opmerkelijke rotsen die je mond doen openvallen op Kangaroo Island

Op het Australische Kangaroo Island heeft de natuur veel meer te bieden dan alleen fauna en flora. In dit ‘Australië in het klein’ vind je ook imposante rotsformaties en enorme duinen. Ons verslag van Kangaroo Island, deel drie: 

Down Under houden ze van duidelijkheid. De naam van de attractie Remarkable Rocks dekt de lading dan ook helemaal. Het gaat om grote granieten rotsen die de aardkorst zo’n 500 miljoen jaren geleden als magma naar het oppervlak stuwde, en die dankzij vele jaren erosie de merkwaardigste vormen hebben aangenomen. Net zoals Uluru (Ayer’s Rock) lijkt het natuurfenomeen van ver gewoon op wat grote rotsen, maar moet je er vlakbij staan – of in het geval van de Opmerkelijke Stenen gewoonweg erop of eronder – om de ware schoonheid ervan te ervaren.

Steven Alen
Thinkstock

Oranje

De opvallende oranje kleur maakt de rotsen nog specialer, zeker in het zonlicht. Op de grijze stenen groeit namelijk een korstmos of lichen, een organisme dat de steen zijn bijzondere kleur bezorgt. In de buurt van de Rocks is buiten de houten wandelweg en de parking die netjes uit het zicht werd gehouden trouwens geen enkel teken van ‘beschaving’, waardoor je er echt kan genieten van het uitzicht, de rust en het geruis van de golven.

Steven Alen
Steven Alen

Admiral’s Arch

Een eindje verder, in het Flinders Chase National Park, vind je Admiral’s Arch, een bezienswaardigheid met verschillende aspecten. Om te beginnen kan je hoog vanop de kliffen een troep Australische zeeberen bekijken, die je zelfs met een stevige wind al ruikt vanop de parking tientallen meters verder. De dieren liggen er te zonnen op te rotsen of te plonsen in een natuurlijk privézwembadje, en het is zeker de moeite om ze te bewonderen met behulp van een verrekijker. Het is indrukwekkend om te zien hoe de zeeberen uit de sterke branding op de rotsen klimmen, of door een krachtige golf uit hun schoonheidsslaapje worden gewekt. 

Steven Alen
Thinkstock

Via een reeks houten wandelplatformen daal je vervolgens af naar een trap, die je nog dichter bij de dieren brengt. De grote verrassing vind je echter helemaal onderaan de treden, wanneer blijkt dat de rotsen waarover je net hebt gewandeld onderaan helemaal hol zijn. Dit is de imposante Admiral’s Arch, die je een gevoel van nietigheid bezorgt wanneer je er echt onder staat. Dat gevoel wordt nog versterkt door de betoverende geel-oranje-rode gloed die je waarneemt aan de andere kant van de reusachtige boog. Stalactieten sieren het plafond, en eronder liggen nog enkele zeeberen te genieten van het beschutte plekje. Lucky bastards.

Steven Alen

Enorme duinen

Nog meer natuurpracht vind je in Little Sahara, een gebied van twee vierkante kilometer met sneeuwwitte zandduinen. We gaan er sandboarden met boards die we een paar kilometer verderop huren. “Heb je ooit al gesurft, geskatet of gesnowboard?”, vraagt de verkoper, er meteen aan toevoegend dat sandboarden “lijkt op geen daarvan”. Een beetje evenwichtsgevoel van die hobby’s komt natuurlijk altijd wel van pas, en het sandboarden blijkt dan ook gemakkelijker dan we hadden gevreesd. Het valt echter niet te onderschatten, aangezien je flink gaat zweten van de duinen op te klauteren. Na een kleine valpartij hang je dan ook helemaal vol plakkerig zand. Neem alleszins voldoende drinken mee, en ga niet zoals wij pal op de middag, het heetste moment van de dag!

Steven Alen
Thinkstock

Praktisch:

Je bezoekt het eiland het beste met een huurauto die je oppikt op de luchthaven van Adelaide. Na anderhalf uur rijden kan je in Jervis Bay een (gereserveerde) ferry nemen naar Kingscote. Ondanks waarschuwingen op enkele toeristische sites mag je wel degelijk met een huurauto van het vasteland rijden op Kangaroo Island. 

Meer
Lees meer...