Opnieuw hakenkruisen in straten van Parijs: wat is er aan de hand?

Opnieuw hakenkruisen in straten van Parijs: wat is er aan de hand?

Parijs gaat de jongste dagen gebukt onder een vlaag van antisemitische vandalismedaden. Het gaat duidelijk niet louter om toevalligheden. Zo meldt de Franse overheid dat er zich vorig jaar 74 procent meer antisemitische incidenten voordeden in het land dan in 2017. Iedereen vraagt zich nu af wat er aan de hand is en wie er achter deze uiterst racistische wandaden zit.

In Parijs werden de jongste dagen antisemitische symbolen opgemerkt op verschillende plaatsen. Er zijn onder andere hakenkruisen aangebracht op postbussen van de overleden Holocaustoverlevende en politica Simone Veil.

Verder werd het woord ‘Juden’ aangebracht op het raam van een bakkerij in het centrum van de stad. De Franse regering, die buitengewoon gevoelig is voor racisme, antisemitisme en discriminatie, heeft al gezegd dat de daden “ziekelijk” zijn.

De autoriteiten melden ook dat er een boom ten zuiden van Parijs omgekapt is. Die was geplant ter ere van een joodse jongeman die dood gemarteld werd in 2006.

74 procent meer antisemitisme

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken is “het antisemitisme zich aan het verspreiden zoals vergif”. Hij verwijst naar het voorval met de boom: “Met de aanval op de nagedachtenis van Ilan Halimi wordt de gehele republiek aangevallen.”

Castaner benadrukte dan ook dat het aantal antisemitische wandaden vorig jaar met 74 procent gestegen is, van 311 in 2017 naar 541 in 2018.

Holocaustoverlevende en staatsvrouw

Simone Veil, wiens afbeelding op brievenbussen beklad werd, was ooit de Franse minister van Justitie en was erg geliefd. Toen ze in 2017 overleed, was Frankrijk in rouw. Als 16-jarige werd ze in Nice opgepakt door de Gestapo. Ze werd net als enkele familieleden gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Haar moeder, vader en broer overleefden de Holocaust niet.

Christian Guemy, de artiest die de afbeeldingen schilderde, is razend: “De verachtelijke persoon die mijn eerbetoon aan Simone Veil gevandaliseerd heeft, moet zich schamen.”

“Gele hesjes”?

Eind vorig jaar waarschuwde de Franse premier Édouard Philippe nog dat antisemitisme nog steeds aanwezig is in Frankrijk. Hij verwees ook impliciet naar Vichy-Frankrijk, een regime in Zuid-Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog dat collaboreerde met de Duitse nazi’s en de Italiaanse fascisten.

Regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux laat aan de Britse krant The Guardian weten dat hij denkt dat het vandalisme gelinkt is aan de brandstichting van de woning van parlementslid Richard Ferrand. Volgens de algemene publieke opinie zitten de gele hesjes, die ook een extreemrechtse vleugel hebben, achter die aanval.

Gesponsorde artikelen