Overlegcomité: horeca sluit voor 4 weken, nachtklok en één nauw contact per gezin

Cafés en restaurants zullen vanaf maandag 19 oktober voor vier weken moeten sluiten. Na 14 dagen komt er een eerste evaluatie. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende Belgische regeringen beslist. Dat meldt onder meer de VRT. Vanaf maandag wordt thuiswerk ook opnieuw verplicht, tenzij het echt niet anders kan. Elk gezin mag verder nog slechts één nauw contact hebben. Ook komt er een verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20 uur.

Er komt ook een avondklok in het hele land. Tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends mag niemand meer zijn woning verlaten. Ook deze maatregel gaat vanaf maandag van kracht. Thuis mag je vanaf maandag nog vier dezelfde mensen per maand ontvangen. Je moet dan wel een mondmasker opzetten en minstens anderhalve meter afstand houden.

Ziekenhuizen naar fase 1B

Vanaf maandag 26 oktober gaan de ziekenhuizen naar fase 1B. Dat wil zeggen dat de helft van de bedden op de afdelingen intensieve zorg gereserveerd moeten worden voor coronapatiënten. Dat meldt de FOD Volksgezondheid. Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten is namelijk bijzonder snel aan het stijgen in ons land.

Die omschakeling naar fase 1B heeft trouwens gevolgen voor de gewone zorg. Alle dringende zorg zal normaal blijven verlopen, maar geplande zaken worden zoveel mogelijk uitgesteld. Deze volgorde werd bepaald: activiteiten die gebruik maken van intensieve zorgen, klassieke hospitalisaties die geen gebruik maken van intensieve zorg, chirurgische daghospitaalactiviteiten die geen gebruik maken van intensieve zorg, niet-chirurgische daghospitaalactiviteiten en raadplegingen, thuishospitalisatie-activiteiten en mobiele teams.

Horeca Vlaanderen ontgoocheld

Horeca Vlaanderen, de koepel van café- en restaurantuitbaters, reageert teleurgesteld op de maatregelen. De koepelorganisatie stelt erop dat de horeca goed functioneerde en de regels volgde en beweert het slachtoffer te zijn van “het wangedrag in een samenleving”.

Er zou een premie komen voor horecazaken. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog niet geweten.

Wel blijven markten en kleine kermissen open, open voorwaarde dat er minder dan 200 aanwezigen zijn. De kerstmarkten worden dan weer afgelast.

“Ongelijke strijd”

EPA

“Eigenlijk hebben we moeten vaststellen dat we een ongelijke strijd voeren”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie van het Overlegcomité. “Het verschil met de periode maart-april is dat het virus heel nabij is. Ik denk dat iedereen mensen kent die in quarantiane zijn, of mensen die heel ziek zijn.”

De premier wijst er ook op dat het virus zich blijft verspreiden: “En niet met enkele procenten: het is een verdubbeling.”

“Dit zijn zware maatregelen”, erkent de premier. “Ik besef dat sommigen deze voor veel mensen onrechtvaardig aanvoelen, maar jammergenoeg is dit virus onrechtvaardig: het treft de zwaksten. Wij Belgen zijn erg gehecht aan onze vrijheid, maar ook aan onze gezondheid. We zetten deze stap terug om hierna allemaal deze stap vooruit te kunnen zetten.”

“We hebben in maart en april bewezen wat we kunnen. We hebben bewezen dat er een enorme solidariteit is om deze cijfers te doen dalen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we dat een tweede keer zullen kunnen.”

Sport en cultuur

EPA

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a/Vooruit) vergelijkt de situatie met “een sneeuwbal die rolt”: “Als die een lawine wordt, die inbeukt op ziekenhuizen en huisartsen, dan zitten we in een verschikkelijke situatie.”

Daarnaast wil Vandenbroucke de regels rond sport en cultuur binnen de week herbekijken: “We zijn nu in een andere situatie terechtgekomen.”

Voor bijeenkomsten, waarvoor geen protocol bestaat, zijn nog maximaal 40 personen toegestaan. “Dat betekent dat we ook belangrijke stappen zetten voor de barometer. We hebben vandaag een akkoord bereikt over de drempelwaarden. Maar als we die definitief op punt stellen, moet ook duidelijk zijn wat de gevolgen zijn.”

“Geen straf”

EPA

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf nog mee dat de scholen open blijven. Dat moet een motivatie zijn om de regels te blijven volgen. “Onze leerlingen mogen geen leerachtstand oplopen”

Ook de bedrijven blijven open. “Hoe zwaar deze maatregelen ook zijn, ik denk dat ze coherent zijn met deze uitgangspunten”, stelt Jambon.

De minister-president gaf ook toe dat het sluiten van de horeca “een moeilijke discussie” was: “Maar er zijn niet alleen centen maar ook sentimenten: we beseffen dat dit voor de getroffen mensen heel moeilijke omstandigheden zijn. Dit is geen bestraffing omdat de horeca niet goed gewerkt zou hebben. Maar het is een omgeving waar het virus zich gemakkelijk kan verspreiden.”

Meer
Lees meer...