In Pakistan is een christelijk koppel veroordeeld tot de doodstraf voor blasfemie. Shafqat Emmanuel en Shagufta Kausar zouden de profeet Mohammed beledigd hebben in een sms aan de imam van de plaatselijke moskee. Die imam diende afgelopen juli een klacht in.
In Pakistan worden beschuldigingen van godslastering heel ernstig genomen, meldt BBC News. Recente gevallen hebben ook de aandacht van de internationale gemeenschap gevestigd op de wetten daarrond.
De veroordeling tot de doodstraf werd uitgesproken door een lagere rechtbank in Gojra in Punjab. De advocaat van het koppel gaat in hoger beroep omdat het proces niet eerlijk zou verlopen zijn. Het is onwaarschijnlijk dat de beklaagden effectief ter dood veroordeeld zullen worden, aangezien Pakistan die straffen in de praktijk niet meer uitvoert.
Spanningen
In het land zijn wel vaker spanningen tussen verschillende geloofsgemeenschappen. In 2009 stak een woedende menigte in Gojra bijna 40 huizen en een kerk in brand na de zogezegde ontheiliging van een koran. Minstens acht leden van de christelijke gemeenschap kwamen toen om.
Sinds de jaren 90 werden al heel wat christenen veroordeeld voor dergelijke feiten, of voor blasfemie tegen de profeet Mohammed. Ze krijgen vaak de doodstraf van een lage rechtbank, maar die vonnissen houden vaak niet stand in hoger beroep omwille van een gebrek aan bewijs.
Kritiek
Volgens critici worden Pakistaanse wetten rond godslastering geregeld misbruikt om persoonlijke rekeningen te vereffenen, en worden leden van minderheden vaak ook oneerlijk behandeld. Van de vervolgden is de meerderheid moslim, gevolgd door de kleinere Ahmadi-moslimgemeenschap.
In 2012 werd een jong christelijk meisje, Rimsha Masih, nog gearresteerd op beschuldiging van godslastering, iets wat leidde tot verontwaardiging bij de internationale gemeenschap. Ze werd uiteindelijk vrijgelaten na enkele weken opsluiting in een zwaarbewaakte gevangenis, waarna zij en haar familie vluchtten naar Canada.