Paniek in Japan door aangespoelde diepzeevissen: klimaatopwarming of tsunami?

Paniek in Japan door aangespoelde diepzeevissen: klimaatopwarming of tsunami?

In Japan is er paniek uitgebroken omdat er zeldzame diepzeevissen aangespoeld zijn die met natuurrampen geassocieerd worden. Gisteren werden er twee riemvissen uit visnetten gehaald voor de kust van Toyama. Eerder deze week spoelde daar nog een dood exemplaar aan.

Ook op andere plaatsen in Japan werden riemvissen gevonden. De dieren staan in het land bekend als “boodschapper uit het paleis van de zeegod”. Ze zouden naar het strand zwemmen vlak voor onderwaterbevingen. Dat gebeurde ook voor de aardbeving en tsunami in Fukushima. Daarbij kwamen meer dan 20.000 mensen om. Voor de gruwelijke gebeurtenis spoelden tientallen riemvissen aan op de Japanse kusten. Dat meldt de Britse krant The Independent.

(Leonardo DiCaprio betuigde steun aan Belgische klimaatspijbelaars.)

Klimaatopwarming of aardbeving?

Toch zijn wetenschappers er lang niet zeker van dat het deze keer komt tot een aardbeving of tsunami. “We kunnen het niet voor 100 procent uitsluiten, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat riemvissen tevoorschijn zouden komen net voor zware aardbevingen”, zegt Kazusa Saiba van een lokaal Aquarium aan CNN. “Het zou even goed de opwarming van de aarde kunnen zijn of een andere oorzaak die we niet kennen die maken dat de vissen gespot worden.”

(De extreme kou in VS is wel degelijk gevolg van veranderend klimaat.)

Saiba wijst er wel op dat het mogelijk is dat subtiele veranderingen in de aardkorst, die voor een zeebeving plaatsvinden, “stromingen verstoren en de dieren vanop de zeebodem naar boven duwen”. Osamu Inamura, de directeur an het aquarium, heeft een andere theorie: “Als de garnalen waarmee ze zich voeden richting wateroppervlak gaan, kunnen ze soms in de netten van vissers terechtkomen.”

(Hoe ons probleem met het klimaat een miljoen jaar geleden begon.)

Slechte gezondheid bij vissen?

Ook Hiroyuki Motomura, professor ichtyologie aan de universiteit van Kagoshima, nuanceert: “De link met seismische activiteit gaat jaren terug, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor. Ik denk niet dat mensen zich zorgen hoeven te maken. De vissen komen vaak met de stroming naar de oppervlakte als ze in slechte gezondheid zijn. Daarom zijn ze ook vaak dood als ze gevonden worden.”

(8 dingen die jongeren die niet deelnemen aan de klimaatmars (en al wie tegen is) moeten beseffen.)

De gigantische riemvis op het droge:

Gesponsorde artikelen