Parlement Peru stemt alsnog in met vervroegde verkiezingen: intussen blijft het onrustig in het Andes-land

Het parlement van Peru heeft er op dinsdag mee ingestemd om de landelijke verkiezingen te vervroegen naar april 2024. Afgelopen weekend was het parlement nog tegen, maar lijkt enkele dagen later alsnog te zijn bijgedraaid.

Waarom is dit belangrijk?

Op 7 december viel het doek voor president Pedro Castillo, nadat op ongrondwettelijke wijze de tijdelijke ontbinding van het parlement was aangekondigd. Het leidde tot de afzetting en arrestatie van Castillo, waarna grote onlusten uitbraken in Peru. Aanhangers van de voormalig plattelandsleraar eisten dat de politicus werd vrijgelaten en kwamen in botsing met de ordediensten. Om een einde te maken aan de politieke ciris in het land moeten er nu vervroegde verkiezingen komen.

Het nieuws: 91 van de 130 leden van het Peruviaanse parlement stemden in met de grondwetswijziging die de vervroegde verkiezingen in het land mogelijk maakt.

  • De grondwetswijziging heeft ook de steun van de nieuwe waarnemend president Dina Boluarte, die Castillo opvolgde op 7 december.
    • Castillo werd twee weken geleden uit zijn functie ontheven en gearresteerd vanwege “permanent moreel onvermogen”, nadat hij op ongrondwettelijke wijze de tijdelijke ontbinding van het Congres op televisie had aangekondigd. Castillo wordt verdacht van rebellie en samenzwering.
    • Dat deed hij in een poging om het parlement buiten spel te zetten om zo een afzettingsprocedure te voorkomen. Een losse flodder en een politieke blunder, zeggen deskundigen. De stemming van het parlement was namelijk vanaf het begin af aan gedoemd te mislukken, aangezien de oppositie niet genoeg stemmen voor een meerderheid had.
    • Castillo wordt al sinds het begin van zijn presidentschap achtervolgd door beschuldigingen van corruptie. Zo zou hij financieel geprofiteerd hebben van openbare werken en vulde hij ministeriële posten op met politieke bondgenoten zonder relevante ervaring.
  • Ook is vastgelegd dat Boluarte in juli 2024 de macht overdraagt aan de winnaar van de presidentsverkiezingen.
  • Volgend jaar moet het voorstel nog een keer met een tweederdemeerderheid worden aangenomen om het te bekrachtigen.

“We hebben Castillo altijd gesteund omdat hij een van ons is”

De achtergrond: Met de aankondiging van vervroegde verkiezingen hoopt de Peruviaanse politiek de rust in het land terug te brengen.

  • Sinds de arrestatie van Castillo zijn in verschillende delen van het land protesten uitgebroken tegen de “politieke elite in Lima”. De voormalig vakbondsleider en plattelandsleraar vertegenwoordigt namelijk een groep van de bevolking die zich niet vertegenwoordigd voelt door de regering in de hoofdstad.
  • “We hebben Castillo altijd gesteund omdat hij een van ons is,” zei Pilar Pillaca tegen de Financial Times. Zij was vanuit de zuidelijke provincie Ayacucho gekomen om een protest in het centrum van Lima bij te wonen. “Wij komen uit de Andes en willen een regering die ons vertegenwoordigt, niet alleen de mensen in Lima”.
  • Onder andere de luchthaven van Andahuaylas, in het zuiden van het land, werd gesloten nadat demonstranten het complex omsingelden. En ook elders in het land werden belangrijke toegangswegen geblokkeerd en braken er confrontaties met de ordediensten uit. Momenteel zijn er al zeker 25 doden gevallen bij de protesten.
  • Begin deze week werd de hechtenis van Castillo met 18 maanden verlengd. De afgezette president stuurt aan zijn volgers nog altijd handgeschreven brieven, die hij ondertekent met “de grondwettelijke president van Peru”. 
  • De situatie in Peru zal volgens deskundigen voorlopig nog explosief blijven. Een kwart van de bevolking leeft in armoede en heeft geen toegang tot voldoende voedsel.
    • De woede omtrent deze zaken en de ongelijkheid in het land gaat ver terug, maar is de laatste jaren meer prominent op de voorgrond gekomen.
    • De grote winsten die mijnbouwbedrijven maken, vloeien niet terug naar de rurale gemeenschappen, ondanks beloftes van Lima, wat leidt tot protesten en een toenemend wantrouwen tegenover de Peruviaanse politiek onder de plattelandsbevolking.

(mah)

Meer
Lees meer...