Passeren we ooit langs gezichtsherkenning op festivals? En wat met onze privacy?

Gezichtsherkenning zou in de nabije toekomst wel eens een nuttige technologie kunnen worden om te controleren wie stadions en arena’s betreedt. Zo is Madison Square Garden in New York al overgeschakeld op het systeem. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times zou dit de veiligheid tijdens sportwedstrijden en andere evenementen aanzienlijk kunnen verbeteren. Maar we riskeren er wel ons recht op privacy mee op te geven.

In de toekomst zal gezichtsherkenning zeker een grotere rol gaan opeisen. De technologie zou standaard kunnen worden gebruikt op plaatsen waar veel mensen samenkomen voor een evenement.

Hoe werkt het?

Camera’s maken beelden van de bezoekers en die worden met behulp van een algoritme vergeleken met portretten uit een database. Op die manier kan de technologie mensen identificeren, stellen specialisten in de Amerikaanse krant. Klinkt als iets uit een futuristische films, maar de technologie bestaat al en ze functioneert. Via gezichtsherkenning kunnen veiligheidsdiensten snel achterhalen of iemand een risico op problemen kan bieden.

Getty

Er is natuurlijk ook een keerzijde aan de technologie. Zo kunnen we ons vragen stellen over de privacy en de veiligheid van de data die door het systeem worden opgeslagen. Vorig jaar was er bij ons nog veel heisa omdat Tomorrowland enkele bezoekers moest weigeren na een screening. Intussen is dat soort screenings bij wet verboden.

Specialisten merken echter op dat gezichtsherkenning een andere groot voordeel biedt: je kan nu immers wel de koper van een ticket screenen, maar je weet niet wie er daadwerkelijk zal komen opdagen. Dankzij dit systeem kennen we de echte identiteit van de persoon die het ticket gebruikt.

Volgens Charles Carroll, de vicepresident van een bedrijf dat dit soort technologie levert, Idemia, zal het in de toekomst niet meer toegelaten zijn om tienduizenden mensen samen te brengen op een evenement zonder dat de identiteit van al die mensen gekend is.

Getty

Veiligheid of privacy?

Het zal dus de vraag zijn wat het zwaarst zal doorwegen: het gevoel van veiligheid of de privacy? Volgens critici is dit niet zomaar een uitbreiding van de bestaande videobewaking, maar een manier om iedereen te controleren. Bovendien zou gezichtsherkenning momenteel niet efficiënt zijn. De organisatie van een festival of een sportwedstrijd beschikt niet over de grote databanken waarop de autoriteiten beroep kunnen doen. In plaats daarvan lijkt vooral marketing nu te profiteren van gezichtsherkenning.

In de Verenigde Staten veroorzaakt het systeem ook ophef, omdat bezoekers niet op de hoogte worden gebracht dat ze onderworpen zijn aan gezichtsherkenning. Madison Square Garden is de grootste arena die van de technologie gebruik maakt. Het is de thuishaven van de NBA-ploeg New York Knicks en het ijshockeyteam New York Rangers. Daarnaast worden er ook vaak concerten georganiseerd. De beveiliging verliep er uiteraard altijd al streng en er is altijd veel politie op de been. Het complex ligt immers in het hart van Manhattan.

Ook een aantal andere arena’s in de VS zouden gezichtsherkenning intussen toepassen. Gaan wij ooit ook op die manier naar een festival of een voetbalwedstrijd? Of zal het recht op privacy te zwaar doorwegen?

Getty
Meer
Lees meer...