Paul Magnette (PS) wil “cordon sanitair rond N-VA, net zoals bij Vlaams Belang”

Paul Magnette (PS) wil “cordon sanitair rond N-VA, net zoals bij Vlaams Belang”

De PS gaat een versnelling hoger in haar kiescampagne. Paul Magnette, de burgemeester van Charleroi en grote rivaal van PS-voorzitter Elio Di Rupo trekt de Europese lijst. Magnette kondigt meteen aan waarover hij wil campagne voeren: “De N-VA heeft zodanig erge visuals verspreid, die zijn extreemrechts in Europa waardig. We moeten de N-VA gaan isoleren, zoals we met Vlaams Belang hebben gedaan.”

De PS is haar kaarten aan het schudden. Voorzitter en oud-premier Elio Di Rupo wil opnieuw een gooi doen naar het premierschap, en ziet daar voor zichzelf nog een rol weggelegd. Zo kwam hij plots met het idee om een soort spiegelregering samen te stellen federaal: een kopie van de coalities in de deelstaten.

Dan zou je perfect een regering met de PS kunnen hebben in Wallonië én een regering met de N-VA in Vlaanderen. Dat ‘confederale’ idee zette de deur dus wat open naar de N-VA, iets wat de PS-voorzitter al eerder deed.

Twee vliegen in één klap

Maar binnen de PS is er een machtsstrijd aan de gang, nog steeds. Uitdager Paul Magnette (PS) wil absoluut niet weten van de plannen van Di Rupo. Hij claimt de eerste plek op de lijst voor Europa, ook al blijft hij burgemeester van Charleroi en zal hij dus niet zetelen.

En dus grijpt hij de huidige crisis aan om de N-VA keihard in de hoek te zetten. Daarmee heeft hij twee vliegen in één klap: hij treft de MR, de partij van premier Charles Michel, die mét de N-VA een coalitie vormt. En hij houdt de deur stevig dicht voor de wilde plannen van Di Rupo, zijn rivaal.

Magnette gaat wel erg ver in z’n aanval. Hij wil niets minder dan een cordon sanitair rond de N-VA, net zoals dat destijds rond Vlaams Belang werd opgebouwd. “We moeten weigeren om met N-VA samen te werken, net zoals we dat met het Vlaams Belang hebben gedaan”, zo stelde Magnette in de studio’s van de RTBF. “Als je ziet welke visuals de N-VA heeft verspreid, dat is zodanig erg dat het makkelijk mee kan in gelijk welke campagne van extreemrechts ergens in Europa. (…) Er is geen verschil meer tussen N-VA en Vlaams Belang en we moeten dus uitsluiten met hen samen te werken.” Voor de PS zijn de ‘maskers afgevallen’, en moet de N-VA dus voortaan als ‘extreemrechts’ door het leven.

Op Twitter reageerde Theo Francken (N-VA) meteen: “Een cordon sanitaire rond de grootste partij van België, een partij waar ook steeds meer Walen hun sympathie voor uiten. Wat een kanjer van een democraat is deze nep-lijsttrekker.”

Gesponsorde artikelen