De voorzitter van de PS, Paul Magnette, heeft stevige kritiek geuit op de plannen van de zogenaamde Arizona-coalitie. Volgens Magnette zullen de voorstellen van MR en Les Engagés leiden tot een reeks rampen voor de Belgen.
Nadat de PS buiten spel werd gezet in de Waalse regeringsvorming door een akkoord tussen Les Engagés en MR, kozen de socialisten voor een oppositierol. Deze positie geeft voorzitter Paul Magnette nu de ruimte om zich krachtig uit te laten over het voorgestelde beleid van de nieuwe regeringscoalitie.
Magnette spaart de Arizona-partijen niet en vergelijkt hun beleid met “een reeks rampen die over de Belgen neerdalen”. Hij richt zijn kritiek voornamelijk op de fiscale voorstellen in de nota van De Wever. Magnette hekelt onder andere het voorstel om de automatische indexering van de lonen in vraag te stellen en bekritiseert het gebrek aan financiering voor de geplande fiscale hervormingen. Volgens hem zullen vooral de grote vermogens profiteren van deze hervormingen.
Bezwaar tegen geplande bezuinigingen
De geplande bezuinigingen van De Wever stuiten eveneens op weerstand bij Magnette. Hij vreest dat deze zullen leiden tot een “grote achteruitgang van de koopkracht”. Magnette ziet in de plannen een herhaling van het beleid van de Zweedse coalitie, waar N-VA en MR een sterk sociaaleconomisch beleid voerden dat volgens hem nadelig was voor de sociale rechtvaardigheid.
Ondanks de verkiezingsnederlaag van de PS ziet Magnette het niet als het einde van de wereld. Hij benadrukt dat de oppositiepositie juist de mogelijkheid biedt om de eigen waarden en principes te verdedigen. De PS richt zich nu op de gemeenteraadsverkiezingen en plant een vernieuwingstraject van twee jaar dat in 2025 moet beginnen.