Pentagon erkent “vergissing” waarbij enkel burgers door een drone-aanval in Afghanistan werden gedood

Het Pentagon heeft vrijdag erkent dat een drone-aanval op 29 augustus, waarbij tot tien burgers, waaronder zeven kinderen, werden gedood. “Het was een tragische vergissing.”

De Amerikaanse drone vuurde op 29 augustus raketten af op een auto in een dichtbevolkte woonwijk in Kaboel. Daarbij kwamen tot tien mensen om, onder wie zeven kinderen. Alle slachtoffers waren onschuldige burgers.

Hulpverlener

Volgens de Amerikanen had de bestuurder van de auto banden met IS-K en zou hij explosieven in zijn auto hebben gehad voor een mogelijke aanslag bij de luchthaven van Kaboel. Duizenden Afghanen hoopten daar aan boord te komen van toestellen waarmee buitenlanders en Afghaanse medewerkers van de westerse landen eind augustus werden geëvacueerd.

Op 1 september zei Amerikaanse generaal Mark Milley nog dat de aanval “gerechtvaardigd” was en dat “Amerika talibanleider Mollah Akhtar Mansour heeft gedood”.

De drone-aanval zou bedoeld geweest zijn om de meesterbreinen van een eerdere aanval op de luchthaven van Kaboel aan te pakken, waarvan IS-K de schuld kreeg. Bij die aanval kwamen 170 mensen om het leven, onder wie dertien Amerikaanse militairen.

Wekenlang hield het Pentagon vol dat ondanks de onbedoelde dood van burgers, zijn missie succesvol was geweest. Maar er rezen vragen over het officiële verhaal het Pentagon van onder andere The New York Times. De krant identificeerde de bestuurder van de geviseerde auto als een hulpverlener die watercontainers naar zijn familie vervoerde.

“Bedreiging was onwaarschijnlijk”

Vrijdag zeiden functionarissen echter dat geen leden van Islamitische Staat waren gedood bij de drone-aanval, alleen burgers. “De aanval was een tragische vergissing”, vertelde generaal Frank McKenzie, hoofd van het U.S. Central Command, tijdens een persconferentie van het Pentagon.

“Ik ben er nu van overtuigd dat maar liefst tien burgers, waaronder tot zeven kinderen, op tragische wijze zijn gedood bij die aanval”, voegde McKenzie eraan toe. “Bovendien beoordelen we nu dat het onwaarschijnlijk is dat het voertuig en degenen die stierven banden hadden met IS-K, of een directe bedreiging vormden voor de Amerikaanse strijdkrachten.”

Lees ook:

Meer
door Redactie
Lees meer...