Pfizer wil medicijnen zonder winst verkopen aan arme landen

De Amerikaanse farmagigant Pfizer gaat 23 van zijn gepatenteerde medicijnen zonder winst verkopen aan 45 van ’s werelds armste landen.

Het programma dat Pfizer tijdens het World Economic Forum in Davos aankondigde, krijgt de naam ‘An Accord for a Healthier World’ en richt zich op vijf gebieden: infectieziekten, kanker, ontstekingen, zeldzame aandoeningen en de gezondheid van vrouwen.

Vijf landen – Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal en Uganda – hebben al de medewerking met het programma aanvaard. Nog eens 40 andere naties zouden ook in aanmerking komen. Zij zullen 23 geneesmiddelen en vaccins die infectieziekten, sommige kankers en zeldzame en ontstekingsziekten behandelen, kunnen kopen aan een ‘non-profit’-prijs.

Bill Gates

Woordvoerster van Pfizer Pamela Eisele zei aan Associated Press dat slechts een klein aantal van die 23 geneesmiddelen en vaccins momenteel in de 45 landen beschikbaar is. Pfizer zal daarvoor aan de deelnemende landen alleen de productiekosten en “minimale” distributiekosten in aanrekenen, zei Eisele.

“De COVID-19 pandemie heeft de complexiteit van de toegang tot kwaliteitsgezondheidszorg en de daaruit voortvloeiende ongelijkheden nog eens extra onder de aandacht gebracht”, zei Angela Hwang, directielid van Pfizer en hoofd van de Pfizer Biopharmaceuticals Group, aan AFP.

“We weten dat er een aantal hindernissen zijn die landen moeten overwinnen om toegang te krijgen tot onze geneesmiddelen. Daarom hebben we in eerste instantie vijf proeflanden (hierboven vermeld, red.) geselecteerd om operationele oplossingen vast te stellen en te bedenken, en dat leergeld vervolgens te delen met de overige landen.”

Bill Gates, medevoorzitter van de Bill & Melinda Gates Foundation, die ook aanwezig was tijdens Pfizers aankondiging in Davos, prees deze aanpak: “We denken dat dit een geweldig model is. Niet alleen krijgen we zo medicijnen op de markt, maar we kunnen ook leren van deze pionierslanden en de geleerde lessen toepassen voordat we het akkoord uitbreiden.”

Woekerwinsten

Pfizer heeft het afgelopen jaar veel kritiek gekregen na de woekerwinsten als gevolg van de verkoop van coronavaccins. In 2021 brachten die vaccins voor het bedrijf 36,8 miljard dollar (34,5 miljard euro) in het laatje. De jaarlijkse inkomsten verdubbelden daardoor bijna tot 81,3 miljard dollar (76,1 miljard euro).

Ook de Pfizers COVID-19-pil Paxlovid zal van dit jaar naar verwachting een topjaar maken voor het farmaceutisch bedrijf.

(mah)

Meer
Lees meer...