Piektarieven elektriciteit worden opnieuw uitgesteld

De Vlaamse energieregulator (VREG) wil de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder het capaciteitstarief, uitstellen tot 1 januari 2023. Zowel de distributienetbeheerder Fluvius als de leveranciersfederatie FEBEG heeft om dat uitstel gevraagd.

De manier waarop de netbeheerder de distributienettarieven op onze energiefactuur berekent, zal binnenkort veranderen. Tot op vandaag wordt er gekeken naar hoeveel energie we verbruiken. Binnenkort zal de netbeheerder zich baseren op het piekverbruik.

De energieregulator wil gezinnen zo meer laten betalen bij plotse, intensieve pieken om ze aan te sporen hun verbruik meer te spreiden. Dat moet het elektriciteitsnet ontlasten. In principe moest het capaciteitstarief al sinds begin dit jaar van kracht zijn, maar in het najaar van 2021 hadden Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) en Fluvius gevraagd om de invoering uit te stellen tot juli 2022. Fluvius kon toen geen tijdige en kwalitatieve implementatie in zijn systemen verzekeren.

Opnieuw uitstel

Nu wordt de introductie van de piektarieven dus voor de tweede keer uitgesteld. “Om de continuïteit van de marktwerking niet in het gedrang te brengen, dringt opnieuw een uitstel van 6 maanden zich op”, meldt de VREG in een persbericht.

De energieregulator stelt vast dat Fluvius in zijn planning onvoldoende tijd heeft voorzien om de wijzigingen in de marktsystemen uitvoerig te laten testen door de marktspelers. Ook FEBEG heeft om uitstel gevraagd. “Zowel Fluvius als de leveranciers geven aan dat zij zonder die testen geen betrouwbare invoering van de nieuwe nettarieven kunnen garanderen tegen 1 juli, maar wel tegen 1 januari 2023”, aldus de VREG.

“Wij betreuren dat”, zegt Leen Vandezande, woordvoerder van de VREG. “Maar wij willen geen enkel risico nemen om de goede werking van de markt en een correcte facturatie van de klanten in gevaar te brengen, zeker niet in de huidige energiecontext.” De Vlaamse energieregulator koppelt in zijn publieke raadpleging wel duidelijke tussentijdse doelstellingen aan het nieuwe uitstel. Haalt Fluvius die niet, dan kan de VREG boetes opleggen.

Er moet wel nog een definitieve beslissing komen over het uitstel. De regulator begint een publieke consultatie tot eind mei. Pas daarna kan de raad van bestuur van de VREG de beslissing nemen.

De energietransitie

De VREG benadrukt dat het capaciteitstarief een essentiële rol speelt bij de energietransitie. “We zullen voor ons vervoer en voor de verwarming van onze huizen steeds meer gebruik maken van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Daarom wordt het belangrijk om het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk te gebruiken”, klinkt het.

“Wie zijn afname van het net spreidt en grote verbruikers zoals een warmtepomp of een elektrische wagen slim aanstuurt, zal met de nieuwe nettarieven merkbaar minder betalen dan wie dat niet doet”, verduidelijkt de Vlaamse regulator. “Door het elektriciteitsdistributienet niet overmatig te belasten, beperken we samen bijkomende investeringen en blijven de nettarieven in de toekomst voor iedereen betaalbaar.”

(evb)

Meer
Lees meer...