Pijnlijke peiling voor Magnette: zelfs in zijn Charleroi verliest PS van extreemlinks

In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 vallen in Franstalig België twee grote tendensen op: de PTB (PVDA) neemt de macht en de PS van Elio Di Rupo blijft kiezers verliezen. PS-boegbeelden Paul Magnette en Willy Demeyer, respectievelijk burgemeesters van Charleroi en Luik, mogen al beginnen sidderen en beven. Volgens een nieuwe peiling zal de PS de helft van haar stemmen verliezen in Charleroi en wordt ze de derde partij in Luik, na de MR.

In het begin van de zomer kwam er al een peiling uit, waaruit bleek dat de PS zwaar afgestraft werd vanwege een aantal schandalen (Publifin, Samusocial, ISPCC) en dat de PTB aan populariteit wint in Franstalig België. Die tendensen zetten zich voort. Dat stelt een nieuwe peiling van Sudpresse, RTLInfo en iVOX naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Raoul Hedebouw en zijn PTB-kameraden mogen de spreekwoordelijke champagne al koud zetten: in Charleroi staan ze momenteel op kop met 25,4 procent. En dat terwijl de PS er bijna de helft van haar kiezers verliest ten opzichte van de lokale verkiezingen van 2012. De partij van burgemeester Paul Magnette daalt van 47,7 procent naar 23,4 procent. Bijna alle winst is voor de PTB, want ook de liberale MR zakt in Charleroi van 12 naar 4,3 procent.

In Luik is een gelijkaardige beweging aan de gang. Ook daar is de PTB het grootst met 28,3 procent. De MR springt met 25,4 procent zelfs over de kop van de PS. Huidig burgemeester Willy Demeyer (PS) en de zijnen zakken met 20,5 procent maar liefst 17 procent ten opzichte van 2012 en worden dus de derde partij van de stad. Zowel in Luik als in Charleroi haalt de christendemocratische cdH amper nog stemmen, Ecolo kan het hoofd boven water houden.

Wie gaat in zee met de PTB?

Hoewel de PS de dieperik ingaat, blijven de twee grootste steden van Wallonië voor een links beleid stemmen. De voorspelde verrechtsing van het gewest zal dus nog niet voor meteen zijn, hoewel de MR zowel in de Waalse als in de federale regering zetelt.

Maar wat gaat de PTB doen? Kopstuk Raoul Hedebouw heeft onlangs gezegd dat zijn partij niet in een regionale of federale regering zou stappen. Naast het feit dat de partij nog volop aan het groeien is en nog niet over voldoende personeel beschikt, zien de marxisten in de andere partijen momenteel geen geschikte coalitiepartners.

Hedebouw burgemeester?

Op het gemeentelijke niveau staat de PTB sterker. Ook hier stelt Hedebouw dat hij niet tegen elke prijs aan de macht wil deelnemen. “Wij zijn gekant tegen een politieke cultuur met veel blingbling om toeristen aan te trekken”, schrijft hij op de website van zijn partij. “De PTB zou met andere partijen in een coalitie moeten stappen. En dan stelt de vraag zich: met wie? Niet met de MR. Maar met de PS? Ik moet toegeven, met de huidige PS in Luik zullen we er niet geraken.”

Zal Raoul Hedebouw proberen om burgemeester te worden in Luik? “Dat is mijn prioriteit niet, ik heb dat altijd gezegd”, zegt hij in de Franstalige krant Sudpresse. Hedebouw redeneert dat er vooral op het federale niveau gestreden kan worden om “de rijken meer te laten betalen en meer rechtvaardigheid af te dwingen”. “Het is dus mijn persoonlijke prioriteit om die federale strijd verder te zetten.”

Meer
Lees meer...