Het is een van de meest begeerde muziekcatalogi ter wereld: de werken van de legendarische band Pink Floyd. Hoewel de eeuwige kemphanen Roger Waters en Dave Gilmour intussen ruim in de zeventig zijn, blijven de spanningen tussen beide voormalige frontmannen zo groot dat de monsterdeal rond de muziekrechten geblokkeerd zit.
Nadat generatiegenoten als Fleetwood Mac, Neil Young, Bob Dylan, Bruce Springsteen en de erfgenamen van David Bowie erin slaagden om hun muziekcatalogus voor soms honderden miljoenen euro’s te verzilveren, leek de Britse band Pink Floyd de volgende in de rij om een megadeal te beklinken. Volgens sommige schattingen zou daarbij zelfs het bedrag van 500 miljoen dollar overschreden kunnen worden, wat hoger is dan voor de Springsteen-catalogus .
Een verkoop van de rechten zou vanuit het perspectief van familiaal vermogensbeheer door de Pink Floyd-muzikanten niet onlogisch zijn. Roger Waters, Dave Gilmour en Nick Mason – de drie overlevende bandleden uit de meest succesvolle periode van de groep – zijn intussen eind de zeventig. Een gezamenlijke overdracht van de belangrijkste rechten garandeert dat de creatieve nalatenschap in professionele handen komt. Dat de kandidaat-investeerders, die er een stabiele belegging in zien, er enorme bedragen voor over hebben, speelt natuurlijk ook mee.
Sinds mei is er een veilingproces aan de gang, waarbij verscheidene grote investeringsfirma’s en platenmaatschappijen belangstelling tonen. Maar het komt maar niet tot een deal, onder meer door meningsverschillen onder de Pink Floyd-leden over de fiscale constructie, de timing en wat wel en wat niet onder de verkoop mag vallen, melden Financial Times en Variety. Het gaat niet alleen om muzieknummers, maar ook om de rechten op de merknaam ‘Pink Floyd’ zelf en op het artwork rond albums als ‘Dark Side of the Moon’, ‘The Wall’ of ‘Wish You Were Here’.
Dodenlijst
Om het kluwen nog erger te maken, blijft de decennialange rivaliteit tussen Roger Waters, die in de VS woont, en David Gilmour de sfeer verpesten. Roger Waters kwam recentelijk in de pers met enkele pro-Russische uitspraken rond de oorlog in Oekraïne, wat sommige investeerders kan doen afschrikken en de commerciële waarde van de muziekcatalogus naar beneden drukt. Hij beweert bij Rolling Stone zelfs dat hij op een dodenlijst van de Oekraïense overheid staat. Dat alles tot grote ontzetting van Gilmour en Mason, die eerder dit jaar nog een song uitbrachten ten voordele van Oekraïense goede doelen.
Volgens insiders bij de bieders is een deal op dit moment gewoon praktisch onmogelijk door de gespannen relatie onder de bandleden, zo ving FT op, en is de megadeal daardoor voor onbepaalde tijd in het vriesvak beland.