Plastic zakjes al afgeschaft in Brussel en Wallonië, maar Vlaanderen loopt nog steeds achter

Plastic zakjes al afgeschaft in Brussel en Wallonië, maar Vlaanderen loopt nog steeds achter

Wallonië en Brussel hebben respectievelijk al maanden of weken een verbod op plastic zakjes uitgevaardigd. In Vlaanderen is dat verbod er nog steeds niet, omdat de liberalen moeilijk doen. Maar het lijkt er eindelijk op dat ook die willen praten en daarmee komt er wellicht een verbod op plastic zakjes.

De Vlaming denkt dat hij goed bezig is wat recycleren betreft, maar in feite is dat een beetje te optimistisch allemaal. Nog maar 30 à 40 procent van ons afval wordt gesorteerd en gerecycleerd en eigenlijk is dat niet genoeg. Ook al halen we de Europese normen al, minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) wil dat plastic zakjes verbannen worden en doet daar nu nogmaals een oproep voor.

Open Vld zegt nee

Nogmaals, want eerdere pogingen om plastic zakjes te verbannen, stuitten steevast op een njet van de liberalen van Open Vld. Zij zijn namelijk tegen een eenzijdig totaalverbod en willen liever samen overleggen met de sector van winkeliers. “Dat hebben we ook gedaan toen we plastic zakjes betalend hebben gemaakt en die aanpak heeft gewerkt”, zo zei Vlaams Parlementslid Gwenny De Vroe deze zomer nog aan VRT.

Geen totaalverbod

Minister Schauvliege wil zich nog flexibel opstellen door de flinterdunne zakjes voor groenten en fruit wel nog toe te laten. Bij N-VA pleiten ze dan weer voor een totaalverbod, zonder uitzonderingen, net zoals Groen die daarvoor ook een online petitie heeft.

Viceminister-president Bart Tommelein heeft ondertussen laten weten dat hij wil praten met Joke Schauvliege als ze een concreet voorstel op tafel legt. “Een totaalverbod zien wij niet zitten, maar als er alternatieven zijn, dan wil onze partij graag de discussie aangaan”, zo zegt hij in Het Nieuwsblad.

Al meer dan 30 landen in de hele wereld hebben al een verbod op plastic zakjes die dienen voor eenmalig gebruik. Het wordt maar eens tijd dat ook Vlaanderen zich vervoegt bij die landen en regio’s en kiest voor alternatieven.

Gesponsorde artikelen